Любимите ви цветя могат по неочакван начин да повлияят върху здравето на вашето дете, защото те ще дишат с него един и същ въздух.

Махнете от детската стая фикусите. Техният сок като се изпарява образува върху листата микроскопични капчици, които могат да предизвикат алергична реакция.

Когато бебето порасне, то ще започне активно да изследва средата, в която живее. Вниманието му могат да привлекат например декоративните чушки или растения от рода Пасленови. Вероятно то непременно ще поиска да опита ярките им плодове. А във всички части на тези растения се съдържат отровни вещества! По принцип никакви растения не бива да се намират в зоната на действие на децата, особено тези, които стоят на пода.

Детския интерес могат да привлекат не само листата и цветята, а и почвата на растението. Затова слагайте саксиите на по-високи места – рафтове или кашпи, закачени по стените. Вашите любими прекрасни азалии и хортензии са много токсични, особено стъблата и листата им. Например хортензията съдържа йони на цианида, които се активират при контакт с вода или слюнка. Ако детето налапа лист, очаквайте беда!

Сред най-отровните стайни цветя са филодендронът и дифенбахията.

В листата на филодендрона, които са във вид на сърце, се намира отровна киселина.

Пъстрите листа на дифенбахията също така са богати на неразтворими във вода молекули на отровна киселина. Ако пречупите листото й, ще се покаже сок с неприятна миризма. Ако детето го пъхне в устата си или сок попадне в окото му, очаквайте здравословни проблеми.

Коледната звезда, кротонът могат да предизвикат изгаряния по кожата. Пазете сокът им да не попадне в очите на детето, което е много опасно. Обилно цъфтящите растения могат да отровят въздуха с летливите си вещества, особено ако стаята не се проветрява. В такъв случай може да се появи главоболие и световъртеж.

Последиците от отравяне с растения се появяват буквално след няколко минути.

Появяват се следните симптоми: парене в устата и гърлото, обилно отделяне на слюнка, възпаление на устните, затруднено преглъщане и дишане, гадене, повръщане, почервеняване и парене на очите. Незабавно промийте устата и очите под течаща студена вода и потърсете лекарска помощ.

Когато избирате цветя за детската стая, спазвайте следните правила:

  • да не са отровни и да нямат остри бодли.
  • Отглеждайте в детската стая хлорофитум или лимон, защото те унищожават микробите, което е много важно за децата с по-слаба имунна система.

Научете децата си да се грижат за цветята, да ги поливат редовно. Това възпитава чувството за отговорност и любов към природата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име