Летните горещини и привидно безкрайното море от цветове могат да подлъжат много хора, че краят на лятото е някъде в необозримото бъдеще, но те не могат да подведат добрият градинар. За всеки, който се грижи за своята градина и цветя е напълно известно, че от есента ни делят 50 – 60 дена, които неусетно ще отлетят с лежерния ритъм на лятото. Тези 50 – 60 дни са ни нужни технологично, за да се подготвим както трябва за това да посрещнем есенните предизвикателства на балкона.

Както останалите сезони, така и есента не е лишена от своите особености. В края на лятото балконът е пълен с цветя, но ефектът им вече далеч не е същият както преди няколко месеца. Причините цветята засадени през пролетта да имат посредствен ефект през есента е това, че те са изтощени от дългия период на цъфтеж, от честите неблагоприятни условия, като ниска влажност и висока температура, и не на последно място от прекаленото им разрастване и оголване в центъра. За да върнем блясъка на балкона през есента можем да помислим за отглеждане на разсад от цветя, с които да попълним и сгъстим проределите летни цветя, или такива, с които напълно да ги заменим. Има и вариант за отглеждане на есенни растения, които да бъдат изнесени на балкона, когато са в пълен цъфтеж.

Като попълващи могат да се използват много от градинските едногодишни цветя, особено тези, които започват  да цъфтят скоро след изникването си. В тази група влизат някои атрактивни и ефектни видове, които са богати на сортове и са наистина много атрактивни. Като подходящи можем да посочим: невен, калистефос (богородичка), космос (особено жълтият), ралица, челебитка (нигела), лаватера, петуния, мак (едногодишните сортове) и др. Тези цветя, засети в последната десетдневка на юли или в началото на август, ще започнат да цъфтят в началото, до втората половина на септември. След като разсадът от попълващите цветя е готов растенията се засаждат в сандъчетата и саксиите с цветя от пролетта.

Засаждането става значително по- нагъсто с цел завишеният брой растения да дадат по-бърз растеж. Попълват се само дупките и местата, където растенията са се оголили. В зависимост от отглеждания вид и използвания за попълване, резултатите могат да варират. Например, мушкатата се прореждат слабо и дори да използвате попълващи растения при тях ефектът ще е слаб,  докато при петунията, той е много добър. Ако попълвате с космос или тагетес цъфтежа започва много бързо, така че през есента саксията се увенчава с жълто-оранжев ореол, докато петунията в тази роля цъфти малко по-бавно и с едри и ефектни цветове, които са нетипични за вече остарелите растения.

Вторият вариант да си осигурите свеж есенен балкон е да засеете разсад от двугодишни видове като: декоративно зеле, теменужка, паричка, силене, напръстник, ружа, незабравка и др. Обикновено разсадът от тези видове е готов за засаждане до средата на септември. При този вариант се налага премахване на летните цветя сравнително рано, което е недостатък. Засадените двугодишни цветя (с изключение на теменужката) могат да развият красива и гъста листна маса (особено ако са засадени малко по-гъсто), но не цъфтят през есента. Използването на подхода на заменяне на изтощените летни цветя с двугодишни видове е компромис с ефекта, който бихме имали в следващите 15 до 30 дни за сметка на един добър декоративен ефект през зимата и ранната пролет.

Практиката е доказала, че най-ефектният двугодишен вид е теменужката и би следвало да се предпочита. Тя може да цъфти още при засаждането си и да продължи да образува цветове до първото по-силно застудяване, което за топлите райони на страната през последните години се случва през януари. През пролетта,  при първото по-сериозно затопляне, започват да цъфтят почти всички двугодишни видове. За увеличаване на есенният ефект можете да засадите двугодишните цветя съвместно с видове, подходящи за попълване. Те ще осигурят обилен цъфтеж до първите силни студове без да пречат на развитието на двугодишните цветя.

Третият вариант за разхубавяване на балкона през есента е използването на есенно цъфтящи луковични растения, които се засаждат в сандъчета и саксии през първата половина на август и се отглеждат на лека сянка и хладно място до образуването на първите цветни пъпки, след което се изнасят на балкона. За тази цел са подходящи основно есенните сортове минзухари, културните сортове мразовец, масово разпространената в южна България стермбергия и др. Тези растения имат продължителност на цъфтежа около 1 месец в разгара на есента, като с  изобилието си от ярки цветове превъзхождат повечето други цветя.

Подобен на предходният вариант е засаждането на късно цъфтящи многогодишни цветя, като хризантемата, в саксии и сандъчета и изнасянето им на балкона през втората половина на септември и дори началото на октомври. С тези растения можете да направите вашият балкон истинска крепост на лятното настроение до първия сериозен студ, като не е изключено цветята ви да продължават да цъфтят дори под снега.

За да реализирате вариантите с есените луковични и късно цъфтящите многогодишни цветя трябва да имате градина или подходящо място, където да отглеждате растенията, докато все още не са ефектни а на балкона продължават да цъфтят летните видове.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име