Отглеждането на чесън е много лесно, защото грудката не е особено взискателна. Прясна скилидка чесън е достатъчна като „семе“. С подходящи грижи тя покълва в почвата и развива нови издънки.

Грижи и избор на чесън за засаждане

Тъй като чесънът не изисква много грижи, той може да се отглежда както в градината, така и на балкона и дори до прозореца. Трябва да се вземат предвид обаче някои специални характеристики. Чесънът е издръжлив и не се нуждае от  твърде влажно и слънчево място. За отглеждане е препоръчително да изберете чесън от вашия регион, тъй като чесънът, който купувате в супермаркета, обикновено идва от топли страни с различен климат от нашия. През по-студените месеци от годината леглото може да бъде допълнително защитено със слама или мулч и да не се преовлажнява, защото корените могат да изгният.

Най-доброто време за засаждане на чесън

Идеалното време за отглеждане е есента. Една скилидка чесън се поставя на около 4 см дълбочина в почвата, на разстояние около 10 см една от друга. През пролетта също е възможно да се засажда чесън, но растенията растат по-бавно и не достигат същия размер. Добрите корени се образуват през есента, а чесънът пониква през пролетта. Когато расте в градината или на балкона, чесънът трябва да бъде защитен от дъжд през зимата, защото дъждът уврежда чесъна повече от замръзването. 

Идеалната почва за чесън

За отглеждането на чесън се изисква богата на хранителни вещества и рохкава почва. За да предпазите чесъна в саксии или прозоречни кутии от евентуално преовлажняване, препоръчително е да поставите слой чакъл на дъното на саксията или кутията, така че излишната вода да се оттича по-лесно. Компостът също е много подходящ.

Вредители

По правило чесънът отблъсква повечето вредители по естествен начин и поради това рядко се атакува от въшки, паяци или мухи. С аромата си той прогонва вредителите и от съседни растения, като в зеленчуковата, така и в цветната градина и затова активно се използва при екологичната растителна защита. Препоръчително е чесънът да се развива в компанията на ягоди, малини, краставици, моркови, цвекло, домати, плодови дървета, лилии, лалета и рози

Чесънът обаче не е напълно устойчив на всички паразити, тъй като е податлив на бяло гниене или праз молци. Почвата трябва да се разрохква от време на време и влажността да е ниска, за да се предпази от гъбични атаки.

Прибиране на реколтата

Беритбата се извършва в началото на лятото преди формирането на цвета. Ако съцветията се отрежат, луковиците на чесъна стават особено големи, а зелените стъбла могат да се консумират като пролетен лук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име