Oсвен, че са невероятно примамливи и вкусни, ягодите спадат и към групата на „мръсните” плодове- тези, които си остават просмукани от пестициди, колкото и да ги мием. А това е една наистина основателна причина да се захванем с отглеждането на биоягоди, в чиито плодове няма и помен от химикали.

Всеки може да отгледа малките червени плодчета в собствената си градина. А ако нямате градина, можете да се справите успешно и ако отдадете малка част от балкона или слънчевата веранда на ягодите – ще се изненадате колко много плодове можете да получите само от няколко сандъчета.

Ягодите се нуждаят от три основни неща, за да растат добре: изобилие от слънчева светлина, богата на хранителни вещества почва и добър дренаж. Изберете място, което е огряно от слънцето минимум 6 ч. на ден. Почистете пространството от плевелите и тревата. Обогатяването на почвата с органична материя е абсолютно задължително – 5-7 см слой от компост, размесен с повърхностния слой почва е идеалното решение. Ягодите предпочитат леко киселия почвен субстрат (рН 5.5-6.5). Не забравяйте и да подобрите дренажните свойства на почвения субстрат, като добавите малко речен пясък. Ако нямате възможност да дренирате почвата, тогава повдигнете малко лехата, където ще бъдат ягодите.

Идва ред и на избора на сортове: има юнски ягоди и целогодишни. Всеки тип ягоди си има своите предимства и недостатъци. Юнските ягоди плододават през юни – имат едри плодове и богата реколта, която дават наведнъж, но след това няма да формират и един плод чак до следващия сезон. Целогодишните ягоди плододават от пролетта чак до края на есента. Реколтата е регулярна, но никога не е по много наведнъж. Създадени са и сортове, устойчиви на някои болести.

Засадете ягодите в подготвената леха и полейте добре. Един съвет – не засаждайте ягодите в близост до домати, картофи, чушки или малини, защото тези растения често приютяват гъбата Verticillium, която може да зарази ягодите. След това мулчирайте добре около растенията, като за целта използвайте слама, трина или борови иглички (изгличките са идеални, защото повишават киселинността на почвата). Поддържайте почвата влажна, но не и подгизнала. Подхранвайте с органичен тор (например течен тор на основата на водорасли).

За щастие ягодите страдат само от няколко болести и вредители. Мулчът предпазва плодовете и листата от охлювите, а допълнителна предпазна мярка е да оградите периметъра на лехата с медна жица. Охлювите никога няма да пресекат медта, тъй като металът създава електрическа реакция, когато е в съприкосновение със слузта на охлювите.  Проблеми могат да ви създадат и птиците – решението е да покриете лехата с мрежа.

От болестите най-големи проблеми създава гъбата Verticillium, която не само унищожава продукцията, но и самите растения. Ако ягодите заболеят няма начин да се справите с гъбата, след появата на първите симптоми. Единственият лек е да изкорените растенията и да започнете всичко отначало на ново място. Най-добрият начин да избегнете заболяването е да засадите устойчиви сортове, като ‘Cavendish’, ‘Cornwallis’, ‘Allstar’, ‘Winona’ и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име