ОПИТОМЯВАНЕ НА МЪХОВЕТЕ

0
12109

Мъхът е във всяка градина, но не винаги е добре видим – той е изключително красив и интересен, но не всеки градинар е склонен да го използва. У нас се срещат много и различни мъхове, които в много отношение се различават едни от други, но също така и силно си приличат. Все пак ако желаете да култивирате мъх подберете такъв с местен произход, а не взет от място с различни условия. Макар че мъховете са най-простите сухоземни растения те са изключително адаптивни и устойчиви. Лишени от влага през лятото повечето видове могат да изсъхнат напълно  но още, при първото им овлажняване те ще се възстановят без дори най-малка следа от прекараната суша.

Възможностите за използване на мъховете са много големи. При значителна надморска височина, достатъчно влажно и леко засенчено място те могат да заместят изцяло или частично тревните площи. Мъховете са любимо покритие за големи вертикални повърхности от подходящ материал. Много градинари покриват с мъх саксии и декоративни съдове с цел да ги подчертаят, а в същото време да им предадат естествен и необикновен вид. Много популярни са градинските аксесоарите покрити с мъх, той се използва и за озеленяване на стени, включително подпорни, както и на керемидени или каменни покриви. Той е особено добър избор, когато желаем да имаме покривно озеленяване, а Таково не е предвидено. Мъховете се ценят особено високо и поради факта, че се развиват най-добре на сянка и често на такива места се явяват едно от най-добрите решения. Мъховете са широко използвани в японски градини и при направата на такива не може да минем без тях.

Макар мъховете да са много устойчиви те не са никак красиви, когато са изсъхнали и прегаряли, а на местата, където това се случва често групите им постепенно се прореждат и накрая могат съвсем да изчезнат. Това прави полагането на грижи за тях задължително условие за задоволително развитие и красив декоративен ефект. Именно тук е ролята на градинаря, в зависимост от положените от него грижи, той може да предизвика идеалното развитие на мъхове на място, където те се развиват зле без допълнителни грижи.

През лятото оросяването или овлажняването по някакъв друг начин са задължителни за качественият растеж и свежо зелен цвят на вашите мъхове. В това отношение тези растения са много взискателни и това вероятно е основната причина за изключително ограниченото им използване за декоративни цели у нас. Има няколко начина за осигуряване на нужната влага на мъховете. Първият е изграждането на оросителна система, която няколко пъти на ден оросява с малки количества вода площта, върху която отглеждаме мъхове. Оросяването е с дебит 50 – 100 мл. на квадратен метър.

Вторият вариант е отглеждането на мъха върху материал с добри капилярни качества, който потопен с основата си във вода подържа повърхността си постоянно леко влажна и подържа идеални условия за развитието на растенията. Често използван е и подходът, при който при направа на водни площи, каскади и други водни ефекти се създават специални места, които се овлажняват постоянно и предоставят отлични условия за развитието на мъховете.

Изискванията на мъховете към останалите фактори на средата са много малко. Те се развиват по-добре на хладни места без горещини, но при достатъчно влага могат да процъфтяват дори в най-топлите райони. Мъховете се развиват преимуществено на кисели субстрати, макар това да не е определящо за тяхното развитие. Ако желаете по-крупни решения с мъх, особено на малка надморска височина, е за предпочитане да ги реализирате на засенчени места. Над 500 – 600 метра надморска височина става лесно и отглеждането на мъхове на слънце. Подхранване и торене не се налага. Поливките не трябва да са обилни с цел напояване на почвата, а съвсем слаби, но често повтарящи се с цел поддържане на растенията и почвата, с която контактуват постоянно влажни.

Как да засеем мъх

Мъховете са спорови растения, които основно се размножават чрез спори, но освен това почти всички видове имат и различни приспособления за вегетативно размножаване. Размножаването със спори е лесно, просто трябва да вземете тънък слой от повърхността на почвата и да я поставите при висока влажност. Спорите на мъховете са повсеместно разпространени и обикновено бързо прокарват при достатъчно влажна среда. По-често се предпочита вегетативното размножаване, което е по невзискателно и лесно за реализиране и контрол. За целта се използват растения от мъх събрани в близост до мястото, на което ще ги отглеждаме. За предпочитане са мъхове събрани от камъни, защото те са най-невзискателни. Събраният мъх се нарязва на къси сегменти със ножици. След поставяне при подходящи условия всеки сегмент дава началото на ново растение. За да бъде успешно засаждането пулверизирайте редовно до появата на видим растеж, след което постепенно можете да намалите влажността. Когато желаете да засадите мъх върху твърда повърхност на камъни, керамични съдове, бетонни повърхности, керемиди и др. най-напред трябва да ги подготвите. Това става като направите много тънка замазка от лепкава глина, върху която сегментите от мъх да полепнат и която да задържа влага за малко по-дълго.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име