Заедно със всички други машини за борба с плевелите бързо развитие се наблюдава и в конструкциите на газопламъчните апарати – от най-леките ръчно носими варианти за малки площи, до такива с по-големи размери, някои от които носими на гръб като раница, по-големи – носими на количка, до големи – тракторни варианти за третиране на алеи с голяма дължина.

Плевелните растения се увреждат чрез приток на топлина. Произвеждат се апарати, които действат с открит пламък – т.н. „опламенители”  и такива, при които се използват плочи с инфрачервено излъчване . При опламеняващата техника откритият пламък е с температура 450 – 6000С. При техниката с инфрачервено излъчване топлоносителят се затопля до много висока температура (900-10000С), чрез което се постига инфрачервена честота. Излъчваната инфрачервена светлина действа след това разрушаващо на растенията.

Принципът на действие на термичната борба с плевелите се състои в затопляне за кратко време на растителната тъкан, което води до необратими промени в белтъка и до разрушаване на клетките. С разкъсването на клетъчните стени се нарушава налягането в клетката и цепнатините се затварят. По този начин се обяснява намаляването на транспирацията, фотосинтезата и на асимилацията на  въглероден диоксид (CO2) във все още незасегнатата тъкан на едно растение. В резултат на разкъсването на клетъчните стени клетъчната течност навлиза в междуклетъчното пространство, което води до изсъхване на наранената тъкан и накрая до умиране на растението.

Следователно целта не е изпепеляване тъканта на растението, а само повишаване на температурата за кратко време. Продължителноста и степента на въздействие на топлината са различни според вида растение. Но температурата в клетката на растението трябва да достигне  най-малко 500 до 700С. Препоръчва се температура на нагряване на растението от 940 до 1000С с продължителност 1/10 от секундата, за да се компенсират загубите на топлина.

Тъй като първоначално растението външно изглежда ненаранено, трябва да се провери ефективността на изгарянето с помощта на така наречената “проба с пръсти”. При нея леко се притиска един лист между палеца и показалеца. Ако на мястото на натиска бързо се образува тъмнозелен отпечатък, който не изчезва, третирането е успешно.

      „Пробата с пръсти” – сигурен начин да разберем дали плевела е пострадал от        пламъчното третиране.

По този начин пробата с пръсти помага най-много при регулиране на скоростта на работа, налягането на газа, настройката и разстоянието на горелката. Успешното опламенаване зависи от температурата на пламъка, големината на допирната площ и от времето на действие на пламъка.

При работа в цветни лехи за защита на културните растения се използват специални метални щитове, които ги запазват от пряко попадение на пламъка от горелките. Произвеждат се и варианти на корелки с повече от едно сопла за засилване на мощността и ширината на образуващия се пламък.

          Различни варианти на пламъчни горелки

От показания материал се вижда колко е голямо разнообразието на различните конструкции газопламъчни апарати – от големината на площите и от предпочитанията ни зависи кои от тях да изберем за по-ефективна и по-атрактивна борба с плевелите в нашата градина и по алеите й.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име