Живият огън е едно от преимуществата на къщите пред апартаментите. Камините са основен акцент в битовата романтика. Освен че топлят, те изсмукват миризмите на готвено и тютюн и с намека за огнище изпълват класическата ни представа за дом. Можем да ги проектираме във всякакви форми и стилове.

Традиционно класически, конфекционни – без външна замазка, ъглови с открити стени и като футуристични цилиндри и кубове.  За огнището в апартамента обаче има два основни проблема. Единият е съхранението на дървата, а другият – тяхното изкачване до съответния етаж. И ако за съхранението можем да използваме мазе, гараж, фургон или да разчитаме на ритмична доставка в малки количества, то изкачването на дървата макар и с асансьор е каторжно занимание, което е в състояние да избие всякакви помисли за жив огън в апартамента. Затова рядко в апартаментите проектираме камини. Не говорим за онези, декоративните, в които са поставени електрически въглени, а за истинските камини, в които дърветата пръщят под напора на пламъка.

РЕШЕНИЕ

При положение, че камината ви е с необходимата тяга и е съобразена с правилата за противопожарна безопасност, монтирайте лебедка на балкона и целият кошмар по изкачването на дървата ще се превърне в далечен и отшумял спомен.

Става дума за ритмична доставка на дърва, в количества, достатъчни, за да се съхраняват на балкона. Контейнерът с дървата е под прозореца.

За целта ще ви е нужна една подвижна по вертикалната ос „Г” – образна конструкция, на която в хоризонталната греда е монтирана лебедката. Лебедката трябва да е със стоманено въже, което в зависимост от височината (6, 12, 18 и т.н. метра) да е в състояние да издига 100 – 130 кг.

Трябва да сте толкова уверени в здравината на чантата и надеждността на конструкцията, че спокойно да паркирате автомобила до мястото, на което ще се извършва операцията.

 

Ако всички изисквания са спазени и няма вибрации в лебедката и конструкцията, товарът се движи единствено по вертикала, като отвес.

В зависимост от килограмите и височините дебеланата на въжетата са различни и за тези подробности ще трябва да се информирате в магазина, когато купувате.  Конструкцията, на която е монтирана лебедката при завъртане трябва да е издадена в хоризонталната греда поне 1,5 м. напред при височина 8 – 10 метра и също да издържа на натоварване от 100 – 150 кг.

Във ветровито време не можете да правите това, защото ще изпотрошите прозорците на комшиите, но във всички останали случаи метър и половина отстояние и достатъчно.

В случая ви показваме подвижна конструкция, която многократно е презастрахована.

Когато товарът достигне до вашето ниво е достатъчно да стопирате лебедката, да завъртите конструкцията и да палите камината.

Лебедката е монтирана на винкел 5,5 см на 3,5 см и за него чантата с дърва не създава особена съпротива. Това може да се използва при свякакви условия освен във ветровито и дъждовно време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име