ОАЗИС ПОД ТЕПЕТАТА

0
2227

Това е едно невероятно местенце на последният етаж на нова жилищна постройка в центъра на Пловдив, от където се отваря прекрасна гледка към централната част на града, настръхналите зелени фигури на емблематичните тепета та чак до Родопите разположени нейде далеч на юг.

Когато чух за първи път за това място неповярвах, че при жаркия климат и урбанизацията в Пловдив е възможно такова кътче да съществува. Нашите домакини Веселин и Биляна с усмивка посрещат удивлението ни. Огромната тераса, която е разположена по дължината на цялата сграда е превърната в истински зелен оазис, където човек може да се отдаде на почивка, да се полюбува на прекрасната гледка или просто да се опита да намери хармония сред зеленината на многобройните цветя.

Повечето неща тук Веселин и Биляна са направили сами. Сами са подредили дървените рамки на пода, които са уплътнени идеално. Отстрани езерото е оформено с приятни дървени елементи, които те са монтирали. Сами са направили и няколко по-големи контейнера, в които са засадени цели растителни групи.

На терасата са обособени 3 отделни зони, които не са сепарирани по никакъв начин. В центъра точно пред прозорец на хола е основният кът с фонтана и зеленината около него. Растенията са разположени като пояс около езерцето. Най-силно впечатление прави плачещата ива и почти кълбовидно оформената маслина до нея. Много ефектна е и туфата от пъстролистен евонимус и нацъфтелите с едри цветове клематиси. Удобството на хората тук се гарантира от два прекрасни стола разположени, така че от тях да се открие максимално добре прекрасният изглед.

Вторият кът е от ляво на централният и домакините ни го представят като къта с бамбуците. Тук бамбукът е основен материал, той се вижда както в мебелите, така и в материалите, използвани при оформянето на мястото.  Този кът има основната функция да създаде усещането за екзотика.

Тук всичко е подчинено на идеята да създава впечатление за ваканция и наистина е постигнат чудесен ефект. Удобните шезлонги обещават приятен отдих, дантелата от миди напомня за морето, а многобройните едри олеандри ни пренасят някъде по Средиземноморието. Освен олеандрите не може да остане незабелязан и австралийският красавец калестемона, който макар вече да е прецъфтял продължава да внася екзотика. Красиви са и цъфналите в различни цветове рози, които сред останалите екзотични растения придават  източен привкус на цялата обстановка. Ефектът тук се довършва от неголямата пиния и лъжекипарисите, които със своите наситени силуети служат като рамка в която с вписва всичко останало.

Много интересна е и последната част от терасата. Тя е в дясно от централният кът и е заета от трапезария на открито. Това решение е много удобно, защото има пряка връзка с кухнята. Мебелите са практични и удобни, но не те са основното тук, а изобилната зеленина. По периферията на терасата има разположени многобройни растения в различни по размер саксии и тук преобладава елегантния силует на олеандъра, но трябва да отбележим и грациозните бугенвилии, които все още не са зцъфнали, както и прелестната вайгела която се развива като истинско миниатюрно дръвче.

Допълнителен чар внасят сандъче с калдаръмче, цъфтящо в унес мушкато, обсипани в цветове циганчета, петунии и каланхое, както и още безброй други цветя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име