Направете хълм и ще получите великолепна реколта.

0
7897

Хълмистото легло се състои от няколко слоя органичен материал. Зеленчуците са лесни за отглеждане на хълм, защото там се създава топлина която насърчава растежа на растенията. Идеалната, но не задължителна ширина на леглото е 150 сантиметра, а дължината и височината могат да бъдат избрани според изискванията за пространство.

Прецизено създаденият хълм е от 5 слоя и с вкопан в земята подслой.

  1. Храстови резници
  2. Накълцана .от окосяване трева.
  3. Влажни листа или слама.
  4. Тор или груб компост.
  5. Смес от градинска пръст и компост

Първо изкопайте дъното на леглото с дълбочина 40 – 50 сантиметра и поставяте телена мрежа, за да се предпазите от полевки, къртици и слепи кучета.


Вертикалните дървени трупи, последвани от хоризонтални клони ще съхранява вода и ще дава хранителни вещества в продължение на много години напред.

В средата е разположена 80 см широка и 40 сантиметра висока сърцевина, направена от храстови изрезки, а в по категоричните варианти се прави дренаж от трупни клони като този на снимката.

След като поставите клонките над дренажа, насипете листа, изрезки от трева, слама, картон, вестници, оборски тор, компост или каквато и да е друга биомаса, с която разполагате. Накрая добавете смес от градинска пръст и зрял компост с височина 20 – 25 см.  

След нанасяне на различните слоеве се начукват добре и всичко се покрива със слой сламен мулч.

Когато засадите зеленчуците и ще се уверите в невероятните резултати от хълмовото отглеждане.

Постепенното разпадане на дървесината е постоянен източник на дългосрочни хранителни вещества за растенията. 

Голямо легло може да дава постоянен запас от хранителни вещества в продължение на 20 години (или дори повече, ако използвате само твърда дървесина). 

Дървесината за компостиране също генерира топлина, която трябва да удължи вегетационния период.

Аерацията на почвата се увеличава, тъй като тези клони и трупи се разрушават … което означава, че леглото няма да бъде до, дългосрочно.

Дървените трупи и клоните в основата действат като гъба. Дъждовната вода се съхранява и след това се освобождава в по-сухо време. 

Ако може да си позволите, направете високи и стръмни лехи. Те ще дадат още площ в зеленчуковата градина и ще ви улеснят в прибирането на реколтата. 

За да може слънцето да огрява равномерно двете страни на лехите е препоръчително  те да са ориентирани в посока север – юг. Колкото по-високи лехи сте направили, толкова по зависими са те от ориентацията север-юг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име