Наглед изглежда като нещо трудно за изграждане, но в действителност е толкова лесно, че ще можете да го направите и сами.

І. Първо се избира мястото и се определя равнината върху която ще се гради конструкцията.

След което чертежът се трасира върху терена  Мястото на което ще градим конструкцията определя и

обработката на основата.  Ако то е ниско и позволява нахлуването на вода се прави бетонна или каменна обвивка ….. или метални ботуши върху които се полагат носещите греди, защото иначе бързо ще изгният. Ако обаче е на високо те могат да започнат и от ниво земя.

Стига това ниво земя да е нивелирано в хоризонт, като е показано на водещата снимка.

ІІ. Изправянето на конструкцията е следващият етап. Той се изразява в монтирането на вертикалните греди и полагането на хоризонталните върху които ще стъпват ребрата на покривната част.

ІІІ. Полагане на покривните ребра.

Разстоянието между ребрата трябва да е между 50 и 60 см. А броят им зависи от дължината на навеса. В зависимост от нея, обикновено се избират еднакви разстояния между ребрата, кратни на дължината на навеса и не по големи от споменатите 60 см. Наклонът на ребрата е предвиден още в проекта и при изправянето на конструкцията с носещите греди. При покрив със стандартни керемиди, този наклон трябва да е минимум 25 см. на всеки един метър.

  1. Тягите трябва да фиксират ребрата успоредни едно на друго.

ІV. След полагането на ребрата идва ред на ламперията. Ако наковем носещи лайсни за керемидите, те могат да се наредят и на голи ребра. Така можем да направим ако навесът е за автомобили или лятна беседка, но ако го правим за барбекю или сайвант, е добре да наковем ламперия.

V. Керемиди

Разстоянието между носещите лайсни зависи от стандарта на керемидите. Най-често срещани са тези, които изискват разстояние между лайсните от 35,5 см.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име