През май в овощно зеленчуковата градина се полага крайъгълният камък за успешна реколта от плодове и зеленчуци.

РАБОТА В ЛЕХАТА

Почвата вече трайно се е затоплила и през май в лехите започва усилена работа по засаждането и засяването на основните зеленчукови култури на открито. До края на април трябва да се приключи с обработката на почвата и оформянето на лехите за топлолюбивите видове. Веднага след това, съобразно изискванията за района, започнете  разсаждането на доматите, краставиците, пиперът, дините, пъпешите, тиквичките, а също засяването на аспержите, фасулът, тиквите, патисоните, сладката царевица. За подправките можете да изберете краищата на лехите или да уплътните междуредията. Културите с дребни семена (като на морковите) смесете със семена на репички, за да се  маркират редовете и в последствие да се улесни прореждането.

Грижите по отглеждането започват веднага, като особено внимание се отделя на борбата с плевелите и поливането. При зеленчуците е много  важно поливките да се извършват правилно и своевременно. Най-добре е това да става привечер, с престояла на слънцето вода. С кладенчовата вода да се полива само в топли дни, като водата  да преминава  по дълги бразди преди да стигне до растенията. Периодичността на поливане на луковете и краставиците е 3-5 дни, на дините и репите-5-7 дни, а на останалите култури-от 7 до 12 дни, според наличната влага в почвата. През май продължава прибирането на репичките, лукът и чесънът-на пера, салатите и другите зелени култури!

 1. Преди засаждането на зеленчуците се убедете, че температурата на почвата трайно се е покачила над 10 градуса, в десет сантиметровия слой.
 2. Да се полива привечер, за да могат растенията да усвояват влагата без стрес.
 3. Почвена кора след поливки и дъждове трябва да се разрушава навреме.

Засаждане на чушки и домати

Чушките и доматите трябва да се засаждат на открито само когато вече няма риск от измръзване и почвата се е затоплила до поне 15 градуса. Подгответе леглата им седмица или две преди засаждането: За да направите това, разхлабете почвата дълбоко и включете три до пет литра компост на квадратен метър. Силно ще подобрите компоста, ако добавите към  него пълна шепа скално брашно или водорасли. 

При засаждането, поставете малко зрял компост в дупката за засаждане и засадете доматите с поне пет до шест сантиметра по-ниско, отколкото са били в саксията. Спазвайте  разстояние 50 до 60 сантиметра между тях. Веднага направете централното задвижване върху прътите.

Репички – реколта от пролетта до есента

Репичките растат бързо и се отглеждат лесно. Сейте непрекъснато на интервали от една до две седмици в слънчево до частично засенчени места с влажна, фино ронлива почва и тогава ще имате достатъчно запаси през целия сезон. Заедно с репичките засейте спанак и маруля. Те прогонват бълхите които иначе изкостват листата на репичките.

Посейте цикория и радикио

Цикорията и радикиото образуват дълги корени и затова вместо да ги отглеждате като разсад и разсаждате засейте семената в градината и   отделете растенията възможно най-скоро след поникването на разстояние около 25 сантиметра.

Разредете семената на ред

Ако е необходимо разредете навреме зеленчуците, засети на редове като моркови, манголд и пащънак така че отделните растения да имат повече пространство за развитие. Нека едновременно да стоят само най-силните млади растения.

Градинският фасул се сее на етапи

Узрява сравнително бързо, а вкусовите му качества са доказано добри, ако се прибере навреме, за да  се избегне образуването на конци. За да го има по-продължително време на трапезата се практикува етапна сеитба-през 7-10 дни, като последните  трябва да е със сортове подходящи за консервиране. Развива се добре на топли, варовити глинесто-песъкливи почви, богати на хранителни вещества.

Подходящи предшественици са картофите, зелетата, житните и кореноплодните зеленчуци. Засява се на дълбочина около 5-6 см, през 50-60 см-пешаците на редове, а вейковите в гнезда (с по 5-6 зърна).  Трябва да се знае, че зеленият фасул не може да се отглежда без напояване, а след него почвата своевременно трябва да се окопава. Срещу листните въшки, хоботниците и акарите се препоръчва пръскане. Първото пръскане е преди цъфтежа (срещу хоботници), а следващите-по време на цъфтежа и в началото на образуването на бобовете. Беритбата може да започне 3 седмици след началото на цъфтежа, когато бобовете са крехки и вече са образували 5-8 зърна. След всяка беритба в редовете се разпръсква  по 20-30 гр/м² амониева селитра и се полива обилно. Така цъфтежът ще се възобнови и ще има възможност за още 2-3 беритби. Прибраните бобове, които няма да се използват за близка консумация, да се потопят за 2-3 минути във вряла вода и след като се отцедят и изстинат, се пакетират и съхраняват в камерата на хладилника.

 1. За вейковия фасул е необходимо да се направи опорна конструкция, по която ще се увиват стъблата.
 2. Засаден във висяща кошница на терасата, фасулът може да бъде и екстравагантна украса.

Мулчиране на краставици

Със слой мулч от слама или нарязани градински отпадъци краставиците отглеждани в саксии, виреят много по-добре на открито. Мулчирането с черно фолио може допълнително да, тъй като температурата на почвата под него е значително по-висока.

Избягвайте натрупването на нитрати в спанака

Засетият през април спанак вече е готов за рязане. Нежните ранни сортове като, освен за готвене са подходящи и за сурови зеленчукови салати, богати на витамини. В облачните дни обаче хранителните вещества се съхраняват като нитрати в листата и стъблата. 

Нашият градински съвет е: Наторявайте пестеливо и за предпочитане прибирайте в слънчеви дни в късния следобед. 

Между другото, най-новите проучвания не доказаха съществуването на  здравен риск от обичайните количества богати на нитрати зеленчуци. Според учените нитратът дори увеличава работата на мускулите и кръвообращението в мозъка.

SOS-Охлюви и телени червеи

Обикновенните и голите охлюви са сериозна заплаха за зеленчуците в лехите. Лакоми са и във влажната пролет могат да нанесат сериозни щети, особено на младите зеленчуци.Борбата с тях е трудна, но не и невъзможна-залагат се примамки, подготвят им се временни убежища-покрита с шума обърната керемида, разпръскват се конвенционални гранулирани препарати. Чувствителни са  към минералните торове и дървесната пепел, с които могат да се окрайчват лехите.

Телените червеи са ларви на няколко вида бръмбари, известни с имената скокльовци и полски ковачи. Ларвите им ръждивокафяви, с тънко и твърдо тяло. Многоядни са и повреждат корените, младите стъбла на растенията, ядките на фъстъците  и дълбаят ходове в кореноплодите и клубеноплодите. Прекарват цялото си развитие в почвата, обикновено в повърхностния почвен слой (зимата слизат до над 30 см дълбочина). Борбата с тях е не по-малко упорита и касае стриктно спазване на агротехническите мероприятия-навременни и качествени почвообработки, използване на обеззаразени семена, балансирано торене, обилно напояване, сеитбообращения с бобови култури.

НЕОТЛОЖНИ ПРАКТИКИ В ОВОЩНАТА ГРАДИНА

През май всички плодни дървета имат нужда от допълнително торене и окопаване на почвата в подкоронното пространство. Комплексният тор (до 100 гр/м²) трябва да се разпръсква равномерно в зоната на водосточния обсег, а окопаването да е плитко и да обхваща цялото подкороние.При засушавания овошките ще се нуждаят и от обилно поливане, двукратно при по-леки почви. Навременните поливки, ще помогнат на дърветата да запазят повече заврази, а съчетани с торенето и окопаването-да изхранят плодовете.

Веднага след изпръхкване на повърхностния слой разрохквайте, за да се унищожат поникващите плевели и да се разруши образуващата се почвена корица. Нека да напомним, че трябва да се отдели и малко време за преглед на облагородените дървета. Подновява се овощарската замазка ако се е отмила и се проверява дали превръзката не се е разхлабила-раната трябва да е напълно защитена. Премахват се появили се израстъци по подложката и лакомници в близост да главичките на калемите.

Плодни дървета: завържете страничните издънки

Когато сте засадили нови овощни дървета: Свържете навреме новите, стръмно изправени странични издънки или ги поставете в по-хоризонтално положение с малки, прикрепени тежести. По този начин забавяте растежа и насърчавате образуването на плодова дървесина.

Прореждане на сливите

Навременното прореждане стимулира плододаването на сливовите дървета

Най-доброто време за прореждане е когато зелените сливи са от един до два сантиметра. На всеки клон оставете максимум 12 до 15 плода на  метър.

Плод на еспалие: отщипете страничните издънки

Ако отглеждате ябълки или круши на станалите много модерни напоследък еспалиеви дървете през май трябва да отрежете страничните издънки на хоризонтално растящите плодни издънки до четири до шест листа. По този начин ще избегнете дълги, вертикално издигащи се водни издънки и ще насърчите образуването на плодова дървесина.

При френското грозде

Почвата трябва да се поддържа в рохкаво състояние, като дълбочината на окопаване не трябва да превишава  5-6 см, за да не се наранят плитките корени. През май и юни френските грозда се нуждаят от подхранване с бързодействащите азотни торове, понеже тогава храстите са в усилен растеж, като едновременно с това формират плодове си.

Нормите се диференцират според очаквания добив, но обикновенно са около 25-30 гр. на плододаващ храст, за нормални почви. Поливките са определящи за добива и се извършват по фенологични фази: 1-та е непосредствено след цъфтежа, 2-та-след две седмици, 3-та-15-20 дни преди узряването на плодовете и последната-след приключване на беритбата. В началото на текущия период все още могат да се полагат отводи за  размножаване-при червеното и бялото френски грозда, както и при бодливото (цариградско) грозде. За целта могат да се използват вертикални (младите издънки се загърлят няколкократно), хоризонтални и дъговидни отводи-от приземни клонки. При постоянни грижи, до есента ще имате добре вкоренени издънки и леторасти.

 1. Почвата около храстите трябва да е винаги чиста от плевели и добре обработена.
 2. Побързайте с полагането на хоризонталните отводи-във влажни бразди.
 3. Добрите грижи за френското и цариградското грозде е гаранция за добър добив.   

Градински съвети за торене на малини

 Малините не понасят високи нива на хранителни вещества. Важно е да прилагате само безхлориден тор, например ваш собствен компост (два до четири литра на квадратен метър) или закупен тор от горски плодове (приблизително 50 до 80 грама на квадратен метър).

Летните малини получават първата доза в края на април / началото на май. Повторното оплождане през юни увеличава броя на пъпките и реколтата през следващата година. Есенните малини е оплождат веднъж годишно, преди да поникнат.

Засаждане и резитби на киви актинидия

Ако наскоро сте закупили вкоренени растения от актинидия, подгответе се веднага за засаждането им и последващите грижи. Трябва да се знае, че актинидията е взискателна към почвите и местоположението си. Подходящи за нея са добре дренираните и богати почви, бързо затоплящи се, със слабо кисела до неутрална реакция-рН 5.5-6.5. За актинидията трябва да се издират по-топли и добре проветриви месторастения. За да се осигури опрашване, на всеки 3-4 женски растения е необходимо да има по едно мъжко.Разстоянието между растенията трябва да е 2.0-2.5 м, като засаждането става в ямки 50х50 см, на дълбочината, на която са били вкоренени.

Кивито с агресивен растеж и много бързо превзема пространствата. Затова все по-често се отглежда по асми и перголи

Току що засадените растения се отрязват на две пъпки, като от всички появилите се леторасти се оставя само най-силния. Периодът до края на месец май е най-подходящ за санитарна резитба на отглежданите актинидии. Основната цел сега е да се премахнат лакомниците и силните безплодни леторасти. В никакъв случай не бива да се пренебрегват и летните резитби, тъй като актинидията е буйна лиана и дава много филизи и лакомници. Премахват  се изправено растящите филизи и лакомниците, които засенчват короната и плододават слабо и то преди да са достигнали 10 см дължина.

 1. В дворните градини актинидията се засажда на топли и проветриви места.
 2. Новозасадените растения се съкращават на две пъпки.
 3. На по-старите кивита се премахват лакомниците и безплодните леторасти.

SOS-Следцъфтежни пръскания

През май трябва да се подготвим за първото (след опадване на венчелистчетата) и второто (2 седмици по-късно) следцъфтежни пръскания на овошките. Костилковите видове се пръскат задължително срещу ранното кафяво гниене и съчмянката, а семковите – срещу струпясването, брашнестата мана и загиването на завръзите (по дюлята и мушмулата).

От неприятелите не бива да се подценяват плодовите червеи, ларвите на листната и сливовата оси, вишневият хоботник, бадемовият семеяд, листогризещите гъсеници, мъхнатият бръмбар, листните въшки. Пръсканията се правят според конкретния случай, с добре обслужена пръскачка и с необходимите за работещия предпазни средства. Консултацията със специалист по растителна защита, относно вида на пръскането и препаратите, които е нужно да се използват, при всички случаи е полезна и необходима!

Борба с черешовата муха

Когато цветът на черешите се промени от зелен до жълт през май, женските от черешовата муха снасят по едно яйце в плода, от което след около седмица се излюпва бяла лака без крака. 

За да хванете женските, можете да закачите няколко лепкави жълти капана от южната страна на черешовите дървета, за предпочитане в областта на външната корона. Въпреки това, по-късно отстранете жълтите панели, за да „дадете път“ на полезните насекоми. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име