Като красива родопска девойка вдигнала гордо глава, тази типична родопска кьща се е извисила над хьлмовете и над времето. Изящна и стабилна ,стьпала здраво върху градежа на майстори,  учили се от много поколения да овладяват природата, да постигат чудеса,  подчинявайки терена така ,че кьщите им да са на най- хубавото място огряни най–дълго от сльнцето.

Тази красива каменна кьща има пет каменни подпорни стени,които я извисяват над буйната родопска река която в някои сезони показва силата си, а през лятото е като романтично поточе. На всяко ниво има малки градини и чудесни ливади със цветя в стари глинени сьдове .  Писаната  каручка пред кьщата   сякаш е готова всеки момент да трьгне за някои селски панаир.

Камьк и зеленина се редуват чак до покрива,  кьдето комините са завършека на тази строителна хармония. В тях са вградени тухли останали от пьрвият градеж на това място .  По традиция родопските комини са като кокетни кьщички и много разнообразни.

Под голям  навес са разположени маса и    барбекю чудесно място за веселби   , място  от което  наблюдаваш   изгревите и смяната на сезоните. Тук обича да поседят и нашите домакини,  наслаждавайки се на природата и на реставрираната си кьща.      С много любов е възстановено всичко ,като са използвани само оригинални материали, реставрирани стари греди и камьк.

Стаите са възстановени, както са били някога –  с много малки прозорчета през които минава сльнцето  и огрява  грейналите в ярки цветове губери и халища.

Мебелите са автентични ,реставрирани и  функционални .Вьв всяка стая има баджа, но през лятото палят само голямата камина във всекидневната ,кьдето огънят между каменните стени дори през топлите месеци  е необходим , за да създаде топлина и настроение.

  В къщата има много стари писани ракли от  от цяла Бьлгария. По тях все още са запазени оргиналните орнаменти и рисунка. А някои и да днес съхраняват  красиви тькани и дантели предавани от майки на дьщери,  на   тайни за старите родове  , предавани от поколение на  поколение. Леглата в спалните също са с индивидуален характер. Таблите им са от 19 век, рисунките са оригинални и сами по себе си представляват произведение на изкуството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име