Поличбата за пари и власт не е в изпълнената с дамско благородство роза или в орхидеята, която доминира със своя префинен аристократизъм, а в мушкатото – цветето с което са се кичили нашите баби по мегдани и седянки, а поле са го мушвали в някоя саксия около прозорците и то се е захвщало. От там  идва и името му. Мушваш го и хваща. Лесно заживява и се самосъздава.  Заради това латинското му име е Пеларгониум /Pelargonium/, което означава щъркел и символизира живот.

Сега,  мушкатото е най-купуваното цвете в света.  По нашите земи то е едногодишно, но ако всяка зима го прибираме на топло може за изкара и до юбилейна възраст.  И не само ние, но и  Германците, Австрийците и Швейцарците също прибират цветето на топло, за да изкара зимата.  То  не е скъпо и както стана дума по-горе лесно прихваща, така че рационално е  през ноември да изхвърлят насажденията и в края на март да намушкат следващите. Но не го правят. Мушкатото се радва на специално отношение интригува с живителния си цвят и мирис и с онази поличба за здраве и благоденствие, която носи в себе си.

При разходка из Европа, наснимахме тези факти.

В Швейцария мушкатото е цветето на банкерите. Всички сгради, които по-един или друг начин иституционализират парите са обкичени с българското бабино цвете.

Това е Швейцарската кредитна банка, където култът към парите е с цвта и мириса на Пеларгониум.

 Гринцинг – един от скъпите квартали на Виена.  За да се заселиш там трябва да си или потомствен аристократ, или проспериращ бизнесмен или руснак с незнаен произход.

  Животът в Гринцинг тече в компанията на мушката, вино и весели компании.

Този дворец е в центъра на Мюнхен и в него е общината и управлението на Бавария. На няколко километра от това място e изобретена прахосмукачката за сухо и мокро почистване,  произвежда се бирата Dampf, автомобилите на BMV и още много чудеса, заради които Бавария е първата и най-богата провинция на Германия. Цената на наемите и на квадратния метър жилищна площ тук са едни от най-високите в света и въпреки това, за мушката, които виждата на снимките са отделени специални помещения за зимуване.

Не само общината, но целият център на Мюнхен е огрден от ампелни мушката.

Със специално отношение към мушкатото е и Кралицата на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия и глава на Британската общност – Нейно Величеството Елизабет II Александра Мери.

Градината пред Бъкингамския дворец е посветена изцяло на Пеларгониума. Това заснехме миналата година през юни, но ако и сега се отидете там ще видите същите цветя, защото, когато започнат лондонските студове, Нейно Величество си прибира мушката  в специални за целта помещения на двореца, след което праз март ги засажда отново в градината.

Факт, че тези цветя носят поличбата за богатство, власт и дълголетие, за кралицата  е делнична даденост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име