Необходими материали: За целта имате нужда от счупена теракота, теракол /може и цимент/ и много фантазия.

Приготовление: Предварително трябва да изчукате мазилката от стената, за да се получи грапава повърхност. Така сцеплението ще е по-добро и вашето пано ще е стабилно.

Натрошете допълнително плочите в желаната форма. Визуално аранжирайте паното в мисълта си, за да знаете къде какви цветове и форми ще комбинирате.

 

Препоръчително е предварително на пода да наредите желаното от вас пано.

Така резултатът няма да е случаен, а предварително добре ще знаете коя плочка и къде да я залепите.

В съд разбъркайте теракол, така че да се получи гъста смес. Най-добре е да наподобява палачинково тесто – да не е гъст разтворът, нито да е много течен. С теракола покрийте гърба на всяка плочка и я фиксирайте с придържане към стената, докато не залепне.

Веднага с влажна гъба отстранете останалия по повърхността теракол, защото бързо съхне и цветовете няма да изпъкват добре.

В паното от плочки можете да използвате камъчета и други красиви парченца – от натрошен фаянс и вази например.

СВЕТЪЛ ПРИМЕР

Тази кухня е един от шедьоврите в създаването на мозайки от натрошени плочки. Освен, че  е оригинално, е функционално и евтино.

Направена е от парчета, изхвърлени като отпадък от  ремонта на голяма сграда в близост до този дом.  Изобилието на материал е позволило, облепяне и на балкона, перваза и мивката.

Ако имате идеи и постижения в тази посока ще се радваме да ги споделите в раздел “Писма”, за да публикуваме най-интересните от тях в сп. “Къща и градина” и в сайта, който разглеждате в момента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име