Определено катерливите видове имат свое собствено място в сърцето на всеки градинар, а на особена почит сред тази група е клематисът. Едва ли има градинар, който да познава популярните сортове на това растение. Красотата на дългите над 10 метра  увивни стебла и многообразни цветове е омайваща.  Много ефектни, особено при видовете с по-дребни цветове са и плодовете, които са сборни орехчета с многобройни хвърчилки, изглеждащи като пухкави копринени топчета.

В света съществуват над 300 вида клематиси, те са широко разпространени в умерените ширини и в планинските район на тропиците.  Макар в света да съществува такова огромно богатство от сортове у нас се отглеждат и предлагат не повече от 15 – 20 декоративни вида, сортове и хибриди и всички те могат да се отглеждат както в градината, така и на балкона.

Почва: Катерливата лиана предпочита богатата на хранителни вещества почва, която да е влажна и добре дренирана. Когато избирате място за растението, добре е да се съобразите с предпочитанията му към слънцето – растението трябва да се огрява минимум 6-7 часа на ден. Разбира се има и сортове като “Jackmanii Superba”, “Frances Rivis” и “Dawn”, с които можете да озелените по – сенчести места в градината. Като цяло клематисът макар да обича слънцето, предпочита корените му да са на хладно – засадете до него ниско растящо растение, което ще хвърля сянка на корените. Ако искате да отглеждате клематис в сандъче, тогава изберете такова, чиито размери са най – малко 45 см дълбочина и 45 см ширина.

Поливане и подхранване: поддържайте почвения субстрат влажен. Подхранвайте с лек течен тор по време на периода на растеж. Преустановете подхранването, когато клематисът започне да цъфти. Мулчирайте ежегодно през февруари, март, април.

С клематис можете да покриете пергола в двора, да си направите арка на входа или да прикриете непривлекателна гледка. Какъвто и вариант да изберете, катерливата лиана ще внесе очарование и стил във вашата градина, но за това ще стане дума в следващия материал, който ще публикуваме в рубриката “Цветен свят” на www.kyshtaigradina.bg

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име