Повечето от нас възприемат орхидеите като красиви, екзотични и романтични цветя. Орхидеите са обособени в уникално семейство, което представлява второто по големина семейство сред цъфтящите растения. Тези красиви цветя са еволюирали толкова успешно, че на Земята има само един континент, където те не се срещат в природата – Антарктика.

Орхидеите са се научили успешно да се приспособяват към всякакви условия на живот, в което се крие и ключът към тяхното невероятно голямо разнообразие. Всички си мислят, че орхидеите са изключително красиви цветя, но трябва да знаете, че някои представители не ‘хващат’ окото с външния си вид, но въпреки това заслужават възхищение заради факта, че са успели да оцелеят и приспособят към недружелюбните условия за живот.

Орхидеите растат и добиват необходимите им хранителни вещества чрез най-различни приспособления. Голяма част от видовете се прикрепват към дървета и клони, други успяват да се закрепят към скали, а трети предпочитат да пуснат корени в почвата, като повечето растения. Нуждите на орхидеите са много по-малки в сравнение с тези на другите растения, което се оказва ключ към оцеляването и приспособяването на тези цветя. Докато корените по принцип служат за изхранване на растенията, при орхидеите те имат и друга важна функция – служат като приспособление за закрепване на цветята към различни повърхности. Именно корените на епифитните орхидеи ги прикрепват и задържат върху дерветата и скалите и без тях цветята биха загинали. Освен това тези въздушни корени поемат от атмосферата жизнено необходимата влага. Прикрепените върху дърветата орхидеи извличат и хранителни вещества от птичите екскременти, както и от гниещата кора на дърветата. Това е добър пример за невероятната адаптивна способност на орхидеите, които съумяват да живеят и цъфтят дори и при най-неблагоприятните условия.

Орхидеи обхващат над 26 000 вида, обособени в 880 рода. За да си представите това огромно цветно разнообразие е подходящо сравнението, според което броят на видовете орхидеи е двойно по-голям от този на птиците и около четири пъти повече от броя на видовете бозайници. И сякаш това не е достатъчно, но и се оказва, че различните видове орхидеи могат да се кръстосват помежду си, създавайки множество хибриди, което непрестанно увеличава броя на тези цветя. Много често създаването и изчезването на хибриди става по-бързо, отколкото е възможно регистрирането им от ботаниците. Това голямо разнообразие от представители може да се раздели на 2 големи групи според начина на нарастване: симподиални и моноподиални орхидеи. И  двете групи се характеризират с популярни орхидеи, разпространени в специализираните магазини.

Въпреки, че в природата съществуват невероятно много разновидности, едва малка част от тях са завладели масовия пазар за цветя. Най-често отглежданите видове са Anguola, Cattleya, Dendrobium, Phalaenopsis, Vanda, Epidendrum, Miltonia и други.

            За любителите на цветята най-подходящият вид е Фаленопсисът (Phalaenopsis), тъй като за отглеждането му не са необходими специални условия и кой знае какви познания. Това е и най-разпространеният вид орхидея в градинските центрове у нас.

Този вид е известен още като ‘нощна пеперуда’ тъй като цветовете по форма наподобяват на нощна пеперуда в полет. Тези орхидеи цъфтят в бяло, различни оттенъци на розовото, лавандулово, бледо зелено и ярко жълто.

 Родината на Фаленопсиса обхваща Югоизточна Азия и Северна Австралия, където растенията се срещат прикрепени към различни тропически дървета, но има и представители, чиито дом са скалите.

Фаленопсисът спада към групата на моноподиалните орхидеи – тоест цветето се развива от едно единствено стъбло. Тези орхидеи се характеризират с месести елипсовидни листа, които понякога са изпъстрени с красиви петна. От основата на листата излиза цветоносно стъбло, което се отрупва с цветове. Най-забележителната черта на Фаленопсисът е, че прелестните цветове са изключително дълготрайни и могат да издържат близо 3-4 месеца. Цъфтежът обикновено започва през зимата или началото на пролетта. Добре е да знаете, че тези орхидеи цъфтят по едно и също време всяка година. Затова ако през периода на цъфтеж си купувате по една орхидея на месец-два, с три или четири растения ще можете да си осигурите прекрасни цветове за период от 7-8 месеца годишно.

Но за да се сдобиете с прекрасните цветове, трябва да положите и съответните грижи.

Най-хубавата черта на Фаленопсиса е, че може лесно да се отглежда при стайни условия. Орхидеята лесно се приспособява към дома ни, тъй като обича същите условия, каквито и ние. Това превръща Фаленопсиса в идеален избор за любителите, които за първи път са решили да се захванат с отглеждането на орхидеи. Но все пак е добре да знаете, че Фаленопсисът, подобно на всяка орхидея, си има своите специфични изисквания.

Светлина: фаленопсисът обича ярката, но не и директна светлина. Най-подходящото

място за тях е близо до прозорец с източно изложение, или леко засенчени прозорци със западно или южно изложение. В никакъв случай не оставяйте орхидеите на пряка слънчева светлина. Наблюдавайте листата: ако са твърди и тревисто зелени, значи светлината е идеална; ако са отпуснати, издължени и тъмно зелени, значи светлината не е достатъчна; ако се появи тъмно червеникава пигментация, значи че листата са прекомерно осветени, което ще отразява и негативно върху размера и броя на цветовете.

Температура: Фаленопсисът се счита за орхидея, обичаща топлината. Тези цветя се чувстват добре при нощни температури падащи до 18°С, а през деня могат да толерират високи температури, достигащи до 30°С.

Понижаването на нощните температури до 17-18°С за период около 1 месец стимулират формирането на цветове. Обикновено това е периодът есен-зима.

Поливане: Този тип орхидеи са епифити, тоест те растат върху дървета, като корените им се прикрепват към дървесната кора и са открити.

Това позволява корените да се мокрят добре по време на валежите, след което леко да засъхват преди следващия дъжд. В стайни условия тези орхидеи обикновено се отглеждат в саксии със специален субстрат – дървесна кора. В саксията корените са по-малко изложени на въздух, поради което те изсъхват по- бавно. Ако прекалите с поливането, това ще доведе до загниване на корените и загиване на растението. От друга страна не оставяйте орхидеите да изсъхнат, защото това също ще ги погуби. Поливайте ги добре сутрин рано и оставяйте водата да се изтече в подложката, след което я изхвърлете. Важно е да не остава вода в пазвата на листата, затова внимавайте като поливате растенията. Използвайте мека вода със стайна температура. Честотата на поливане зависи от сезона. Но спазвайте правилото да изчаквате корените да станат леко влажни преди следващото поливане.

Подхранване: следвайте основното правило да торите с наполовина от препоръчаната концентрация на течен тор за стайни цветя. Ако това ви се струва трудно, тогава си купете тор за орхидеи и следвайте препоръките на производителя. Все пак имайте в предвид, че голямото количество тор е вредно за орхидеите. Подхранвайте 2 пъти месечно през топлите месеци, и само веднъж през зимните месеци. Доброто поливане между торенето е необходимо, за да се отмият излишните соли от корените.

Пресаждане: необходимо е на всеки 12-18 месеца. Използвайте 2/3 субстрат за орхидеи, приготвен от дървесна кора, размесен с 1/3 перлит. Внимателно извадете растението от саксията и го почистете от старите изсъхнали корени и загнили парчета кора. Внимавайте да не счупите живите корени. Пресадете в малко по-голяма саксия ако е необходимо. Използвайте пръчка, за да боравите по-лесно със субстрата.

Саксията трябва да е прозрачна, защото корените на орхидеята се нуждаят от светлина. Разположете в средата на саксията растението, така че долното листо да е 1 см над ръба, след което насипете субстрата, като го разпределяте внимателно с пръчката между корените. Леко притиснете около основата на стъблото и полейте.

 

Ако полагате тези основни грижи, Фаленопсисът няма да ви разочарова и ще ви дари с прекрасни цветове, които ще разпръскват обаятелната си красота няколко месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име