Череша, праскови, асма и маслиново дърво. Това не е пейзаж от двора на китна селска къща, а овошки в саксии, посадени на покрива на мезонета на Мария и Димитър. Като дете тя живеела на село, той също израснал в къща и така двамата сбъднали мечтата си хем да живеят в градско жилище, хем да се радват на фиданките и надвисналите гроздове от покрива
Когато купували мезонета от 240 кв. м., откупили и покрива, където и двамата решили да създадат китна цветна градина. Петунии, мушкато и най-вече рози  в чието отглеждане Димитър е запален.

Част от терасата е покрита с тента и навеси от гипсокартон и дърво. Кътът за отдих е оформен с маса с пейки и дървени столове с подложки, а сред цветята има люлка и плажен шезлонг.

На нивото на покрива е стаята на дъщерята. Обзаведена елегантно с мек ъглов диван, тя съчетава кът за отдих, малък кабинет и спалня, оптически преградени с ефектни ресни. Кокетна кръгла маса стои в центъра на помещението. Стените са тъмносини, а другият основен цвят е беж. Мебелите са в бяло и бамбук, а на пода са съчетани паркет и теракот.

Идея: Типично по изискванията на вертиалното озеленяване е постигнат тотален цветен обем от висящи и каскадни цветя  и бордюрни храсти.

Розите и мушката са любими цветя на домакините.

И тук брускетните форми са впечатляващ градински акцент. (сн. в ляво)

Особено подходящ за слънчевата лоджия се оказал изборът им на портулака грандифлора известна като калдъръмче, тъй като растението изисква много слънце и малко вода.

На открито е изведена и малка лятна кухня. Стените са облицовани с бял камък, който е използван и за подложка на барбекют

В просторния хол са ситуирани два къта за отдих , обзаведени с мебели, тапицирани в млечнобял тефлон. Единият е от диван с лежанка, табуретки и правоъгълна масичка, а другият е обзаведен с по-малко обемисти мебели.  На пода има два еднакви светли персийски килима, докато този в трапезарията е в по-тъмни краски. Те се връзват с тежките гоблени на стената, подарък на семейството. Стълба от светъл камък и метал води и до първото ниво, където са холът, кухнята, трапезарията и спалнята на домакините.

Трима дизайнери давали идеи за кухненския бокс, тъй като се пада под стълбището и трябвало да е раздвижен.

Идеи: Пространставан във всекидневната ярко се подчертават от трегерите на тавана. Драпериите на пердетата са хармонично съчетани с пластиката на тавана.

 Идеи: Площадката пред стълбите е акцентирана с мозайка от паркет.  Височината на барплота е оптически намалена от хоризонталните светли ивици. А пространството в бокса е подчертан с настилка светла теракота.

Точно срещу кухненския бар плот е обзаведен втори кът за отдих, който е като умалено огледално отражение на централния.

Идея: От трапезарията се открива поглед към стълбището и ажурния кухненски бокс. Масивната система от плоскости, хармонира с трегетрите и създава оргинална библиотека.

Това е кътът на дъщерята. Той е съставен от стая и спалня. Този кът е на горната плоча и точно до неговите прозорци е градината с коато започнахме в началото.

Идея. Библиотека би създавала усещането че обема голамо пространство, ако не бяха припокриващите се бели рамки, които естетически раздвижват площта на най-голямия открит шкаф от секцията. Освен това обрамчването в бяло е стил за тази стая. Виждаме го на вратите на шкафчето в ляво и по стените на тртите разминаващи се цилиндъра от които е направена масата.

Идея. Заоблената линия на белите облачета от таблата на спалнята отзвучават птиците на стената и в глобусите на лампите.

Спалнята на дъщерята Ани и по скромна от тази на родителите, но за сметка на това е на високо и от нея се вижда един красив и чист градски пейзаж. А родителската спалня е долу – на нивото на хола. Тя е решена в ръждивочервено със сходни шарки на завесите и кувертюрата. На таблата на леглото с лазер са изработени причудливи фигури. Паркетът е в цвят бамбук като вратите, а гардеробите са млечнобели с ретро дръжки от метал. Декорацията е от семейни снимки и портрет на Ани.

 В спалнята е намерено едниство на цвят в текстила и е добре премерено съчетанието на обли и правоъгални форми.

Преустройството на банята позволило антрето да се разшири, защото и Мария, и Димитър обичат по-големите пространства. Всъщност банята е на мястото на бившата тераса. Помещението е застлано със светли килими, които пасват по цвят със стените и шкафовете. Фаянсът има фриз с елени, които според собствениците символизират благородство.

Светлият под и декоративният таван със система от лампи, допълнително оширават пространството на антрето, а асансьорът на кооперацията всъщност е вход на този дом. Разбира се – не е единствен.  Мезонетът има и изход и към вътрешното стълбище на кооперацията.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име