Градинската мащерка (  Thymus vulgaris L.)e едногодишно растение,      което се използва като подправка,билка и суровина за етерично масло ( тимусово масло). В Европа, Азия и Африка се срещат много диви и културни видове, и разновидности на мащерка/над 350 форми/. Древните народи на Египет, Гърция и Римската империя са я използвали  за най различни цели – от обреди и обичаи, до неотменна подправка в кухнята, или като медицинско и етерично маслено растение. Днес,мащерката е обичайна подправка в средиземноморските и европейските страни, която се използва целогодишно – в свежо или сухо състояние, самостоятелно или в комбинация с други подправки ( във Франция се нарича „букет”),към бобови, зеленчукови и месни храни.

В народната медицина чай, отвари и етеричното масло на мащерката се препоръчват при простудни заболявания,затруднено дишане, кашлици, бронхити  и др.Едва в днешно време, благодарение на новите и съвременни методи на изследвания, се изясниха точните компоненти, които носят разнообразните здравни ефекти на тази билка.Оказа се, че етеричното масло съдържа над 40 съединения , като  най- голямо е количеството на тимола( над 40%) и карвакрола(над 15%), а също така и различни производни на тимола, цинеол, пинен, борнеол и др.Eдин особен вид от тези билка, наречен лимонова мащерка( Thymos citriodorus), съдържа над 60% гераниол, и над 15% цитрал, на които се дължат силния лимонов аромат.Тимолът, заедно с други нелетливи флавоноидни антиоксиданти, като лутеолин, апигенин,нарингенин и тимонин, увеличават антиоксидантния капацитет на мащерката до такава степен, че я правят да заеме първото место в листата на антиоксидантните храни.

Опитно са доказани защитните функции на екстракти от мащерка върху окислението и повредата на клетъчните мембрани от свободните радикали. Не само това!  Установено е, че успоредно с антиоксидантната защита се увеличава количеството на една от най-важните омега-3-мастни киселини в клетките на мозъка, бъбреците и сърцето.Както е известно тъкмо тази киселина е предшественик на биосинтезата на „добрите” клетъчни хормони-ейкозеноидите,които засилват имунната система и помагат на човешкия организъм да преодолява различни типове стрес и болестни състояния.Към всичко това трябва да се прибави,че многобройните летливи вещества на мащерката проявяват и антибактериална активност срещу много гъби и бактерии. От хилядолетия се знае, че мащерката е отличен консервант, което естествено се дължи на основното вещество в нея- тимола. Затова тя  се е използвала така масово срещу развалата на храните в страните с  топъл климат.

Докато изследователите правят опити да убедят хранителните технолози в предимствата на мащерката, като природен антиоксидант  и консервант, ние можем да я включим в нашите домашни рецепти по готварство и медицина и до известна степен да „конкурираме” скъпите хранителни добавки  и сиропи против кашлица на някои търговски продукти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име