По тази идея как можете да си направите прелестно градинско езеро, облицовано с фолио отвътре.  Предварителен план и малко усилия – това е достатъчно, за да се радвате на красивия оазис в градината си.

Всяка една градина изглежда  по-добре, ако в нея има декоративно езеро, водоскок, поточе. Езерцата позволяват отглеждането на различни видове флора и фауна, които придават допълнително очарование на градината.  Добре е предварително да огледате мястото и да прецените коя част от него можете да отделите за езерото. Колкото повече, толкова по-добре. Изберете площ, която да се огрява достатъчно дълго време от слънчевите лъчи през деня. Ако има вариант за частично падане на сянка или шарена сянка, ще бъде идеално. 
Работата, която ви чака, не е непосилна – определете точното местоположение, големината и формата на езерото, изкопайте земята, насипете пясък и поставете фолиото – готово е.
Езерото трябва да е разположено извън сянката на къщата и околните големи дървета и в никакъв случай върху водопроводи, тръбопроводи и т.н.Напречен разрез на терасовидно езеро: можете да поставите профила и асиметрично. Крайбрежните камъни предпазват фолиото от вредните UV-лъчи.

 

ИЗКОПАВАНЕ НА ДУПКИ ЗА ТЕРАСОВИДНО ЕЗЕРО

  1. С помощта на градински маркуч, който впоследствие така или иначе ще използвате, за да наливате вода, очертайте линиите на езерото. Предимствата на този метод: тежкият маркуч остава на мястото, на което сте го сложили, без да нарушава линията.
  2. Изкопайте необходимите дупки. Преди да започнете, прегледайте плана и окопайте леко с лопатата по посочените линии. Почвата можете да извозвате с ръчна градинарска количка.
  3. Ръбовете трябва да са на еднакво ниво. Използвайте дълга летва и нивелир. Неравностите изгладете сега, защото после ще е по-трудно.
  4. Тъй като водните растения виреят на различна дълбочина, направете езерото терасовидно. Две дълбочини – 25 и 60 см – са достатъчни за отглеждане на няколко вида растения.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНА

След като изкопаете дупката, почистете внимателно всички камъни, клони, пръчки.

Следва насипването на пясък. Слоят е с дебелина поне 5 см. Така ще повдигнете леко нивото и ще предпазите фолиото от скъсване и увреждане.

След като насипете и загладите пясъка, можете да поставите и самото фолио.

Не дърпайте прекалено силно, но гледайте и да е сравнително гладко разположено.

Облицовайте както езерото, така и бреговете и краищата му.

5. Поставете фолиото и налейте няколко литра вода. След това махнете камъните по краищата и напълнете догоре.

6. Фолиото е разположено така, че да облицова и около 20 см от бреговете. Не бива да има дърпане и напрежение.

 

ОФОРМЯНЕ НА БРЕГА И ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Оформянето на бреговете на градинското езеро е не по-маловажно от направата му. Използвайте плочи, за да облицовате по краищата. Така ще избегнете срутване на почвата или свличане на фолиото. Дори и при силен валеж няма да имате проблеми, тъй като тежките плочи затискат добре фолиото и не позволяват проникване на вода под него.                Не нареждайте плочите директно върху фолиото, а насипете тънък слой пясък.

Озеленяването на езерото зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Изберете растения, които се отглеждат лесно и не изискват много грижи. Можете да ги засадите предварително в саксии и да ги пуснете на дъното на езерото. Саксии можете да наредите и по самите краища, върху плочите. Поставянето в саксии улеснява ваденето на растенията, когато дойде време за почистване на езерото. Ако решите да отглеждате рибки или други водни животни, съобразете съвместимостта между различните видове цветя и организми.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име