Отвън нищо не предвещаваше, че зад скромната градска къща погледът ще остане пленен от  свежата мекота на тревите и веселата премяна на растения. Само виещата се роза пред асмалъка, отрупана с благоуханни червени цветове, сякаш ни подканяше да се спрем.

На този малък двор, с площ от 200-250 м², човек  може само искрено да се възхищава. Ама, истински и от цяла душа!-защото е не само замайващ с благоуханието на цъфтящите  видове, а и заради естетическата издържаност на направеното. Замисълът старата зеленчукова градина да стане декоративна семейство Гено и Дора Матански започнали да обсъждат преди доста време.

„Вече имахме опит с бордюрното зацветяване на дворната пътека с пролетно-летни цветя и това ни даде увереност, че ще успеем с преустройството на двора”-споделя домакинът.

Първата стъпка е  била да се подготви добре терена и да се направи прецизно затревяване. Скоро резултатът става видим, а на следващата година прекрасната морава започва да съблазнява да поседиш на нея и да помечтаеш. Така неусетно започват да се раждат нови идеи и дворното пространство постепенно добива собствен стил, умело моделиран от сръчните ръце на Гено. За геометричен център на градината сполучливо е избран концентричен фонтан, който омекотява естествената правоъгълност на двора. Етажният градеж и белите камъни под водната гъба създават стъпаловидна динамика, която визуално увеличава обемността на иначе равния терен.

„Имах собствена концепция как да изградя  фонтана и за месец време той беше готов. За опорен кофраж използвах фазерни плоскости, около които споих облицовъчните каменни плочки.”-разкрива част от детайлите на работата си Гено. Колоритната динамика на фонтана е живата дъга от разцъфтяли седуми, пъстроцветни петунии и върбинки, божествени карамфили и снежнобели алисуми. Лятната експлозия от цветове, хармонично съчетани в едно цяло е осъществена по идея на прекрасната дъщеря на семейството Габриела.

Някак непълна щеше да бъде картината без силуета на декоративния кладенец, в който предстои да разцъфне водна лилия. Има си и кобилица с менци, в които свой дом са намерили нежни алисуми.

„За корито на  кладенеца използвах бъчва, която декорирах с каменни тухлички,  а засаждането на водната лилия и менците с цветя отново са по идея на дъщеря ни”-казва щастливият татко.

В днешният си вид градината на живее в слънчев ритъм от ранно утро до късна вечер, примамвайки да спреш до всеки кът и всяко цвете в него. Галят погледа белите летни маргарити, чиято златна коронка грее като слънчице на дланта. Те са „закодирали” в себе си вярата за безгрижна младост, карайки те да повярваш, че светът е прекрасен и ти си обичан. Цъфтят с пищни весели цветове  карамелени пиретруми, атлазеножълти ешолции, розовеещи космоси, пухкави полски метличини, чиято ефирна синеокост е символ на вярност и постоянство.

И за да не изчезне спомена от предишния вид на двора, пък и за малко разнообразие, зад живия плет от лигуструм има минизеленчукова градинка. В нея се гледат по трийсетина корена ранни и късни домати, ред краставици, малко пипер и квадрат магданоз. Те са напълно достатъчни за спешно подсигуряване на трапезата, когато гостоприемното семейство посреща приятели и близки. Тогава верандата на лятната кухня се изпълва с веселото настроение на компанията до първи петли. Няма как да е иначе в тази съвършена градина, създадена с много желание и изпълнена с любов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име