Маковете чиито венчелистчета са по-нежни от крилете на пеперуда, са едни от най-популярните диви цветя, в които човекът се е влюбил и е пожелал да има в градината си и то още от преди 5 000 г. пр.н.е. Историята му започва от Месопотамия, след това находките в египетски гробници, показват доколко цветето е било част от бита на човека в древния свят. По-късно макът намира своето място и в гръцката митология, където се свързва с Деметра – богинята на плодородието и всичко свързано със земеделието. Хората са вярвали, че ако на полето расте мак, то те ще бъдат благословени с богата реколта.  Оттук идва и изразът „житен мак”, който разкрива вярата на хората за връзката на цветето с урожая.

Днес макът се свързва повече с декоративните цветя, отколкото с реколтата от жито. Родът на мака Papaver е един от многото в голямото семейство Papaveraceae. Той обединява над 120 едно-, дву- или многогодишни видове, които са естествено разпространени сред природата на областите с умерен климат от Евразия, Северна Америка и Африка. Цветовете на ориенталския мак (P. orientale) със своя поразителен ефект могат да превърнат градината ви във феерия от дръзки багри. Исландският му роднина (P. nudicaule) ще ви смае с едрите си цветове, които, натежали на крехките стъбла, грациозно се изтягат в прегръдката на кристалната ваза. Човекът, решен да облагороди тази дива красота, в края на XIX век създава сортове, които разширяват естествения диапазон от багри на цветето със сребристо бяло, нежно розово, яркожълто до наситено пурпурномораво.

У нас особено популярен е  ориенталският мак. О него съществуват над 150 сорта. Най-масови  са “Eskimo Pie” (бели цветове с тъмни центрове), “Fatima” (бели с бледорозови ръбчета), “Pinnacle” (бели с червени краища), “Helen Elizabeth” (деликатно розови), “Cedar Hill” (розови), “Raspberry Queen” (малинови), “Princess Victoria Louise” (розово-оранжеви), “China Boy” (едри оранжеви цветове с бели центрове), “Prince of Orange” (оранжево-червени), “Allegro” (алени цветове с по-тъмни центрове), “Brilliant” (яркочервени), “Warlord” (тъмночервени) и много други.

На височина ориенталският мак достига до 0.6 – 1 м или повече, в зависимост от сорта и ако не му осигурите подпорки, едрите му цветове могат да натежат на крехкото стъбло и да го пречупят. За съжаление ориенталското великолепие на маковете е мимолетно, тъй като цветовете им са колкото красиви, толкова и нетрайни. При някои сортове те увяхват само ден или два след като са се разтворили. Ако изрежете растенията след като увехнат, ще стимулирате повторния им цъфтеж през септември. И макар есенните цветове да не са така изобилни като първите, те с носталгия ни напомнят за радостните дни на настъпващото лято.

И въпреки че тези цветя изглеждат твърде крехки, те се отглеждат много лесно.

Почва: подходящ е всеки тип градинска почва, стига да е добре дренирана. Посейте семената на мака на открито място в градината, където растенията ще получат изобилие от слънчеви лъчи. Ако почвата е богата на хранителни вещества, тогава растенията ще цъфтят с по-едри цветове в наситени багри.

Поливане: ориенталският мак се нуждае от много малко вода, така че можете да го поливате от време на време с умерено количество вода. След като прецъфти, растението преминава в период на покой, през който не му е необходима допълнително вода. А когато започнат есенните дъждове, корените на мака започват да растат и този период е подходящ за разделянето им.

Мулчиране: за да се насладите на красотата на мака и през следващата година, мулчирайте растенията преди настъпването на големите зимни студове. Когато правите това, внимавайте мулчът да не се докосва до стъблата на растенията, за да ги предпазите от загниване.

Размножаване: можете да разделите растенията, като най-подходящото време за това е през есента, а ако изпуснете този момент, тогава можете да ги разделите и през пролетта. За целта използвайте остър нож, с който разрязвайте корените на парчета с дължина около 5 см, които засадете в песъчлива почва. Маковете се размножават и чрез семена, които се засяват по-нарядко в сандъчета. Семената трябва да презимуват на хладно, за да се стимулира покълването им. Когато младите растения достигнат височина около 10 см, можете да ги пресадите на избраното място в двора.

Съвет при рязан цвят: Ако искате цветовете на мака да издържат повече време във ваза, тогава обгорете за 2 секунди краищата на стъблата при среза или ги топнете за миг във вряла вода, след което веднага ги потопете във ваза с вода. Така ще отстраните млечния сок, който при отрязването на стъблата изтича и засъхва, запушвайки проводящите снопчета на стъблото и така пречи на растението да поема вода от вазата.

Цветовете на маковете не само че са красиви, но и привличат пчелите и пеперудите, което допринася за размножаването на голяма част от растенията в цветната градина. Ако съберете узрелите семена на мака, можете да ги използвате в кухнята, където те ще придадат неповторим вкус на тестените изделия. А вече празните макови кутийки можете да оцветите и да използвате за декорация, като ги комбинирате с други сухи растения.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име