ЛОПАТИТЕ ЗА СНЯГ

0
2142

Невероятно удоволствие е да се събудиш и да видиш през прозореца снежната пелена, която е покрила сиво-кафявите нюанси на сухата зима и ги е превърнала в снежно-бяла приказка. При подобна гледка  хора грабват лопатата, излизат на двора и започват разчистването на алеи, пътеки и площадки. Риенето на сняг е сложна комбинация от физически и механически взаимодействия. Ако човек хване лопатата към края на дръжката например, рамото на лоста става много дълго, а това претоварва  мускулите на ръцете.

Установено е , че лошата техника за риене на сняг е не само неефикасна, но и опасна. Лопатата с извита дръжка намалява напрежението в гърба, тъй като позволява на работещия с нея да стои по- изправен. От друга страна правата дръжка оптимизира дължината на лоста, като позволява повече по-ниски позиции. В крайна сметка тайната на ефикасното риене на сняг се крие в това да се поема сравнително малко количество, но с подходяща скорост. За повечето хора идеалното натоварване на лопата  е от пет до седем килограма. Всяко замахване трябва да се прави за четири – пет секунди. Това са 12 до 15 движения в минута. Много важно е също колко далече се хвърля снегът. Установено е, че оптималното  разстояние е около метър.

Много хора имат изключително неправилен подход . Те не обичат да ринат сняг и затова искат да свършат възможно най-скоро. Те претоварват лопатата и се опитват да работят прекалено бързо. Другата  честа грешка е изборът на инструмент. Лопатата не трябва да е много широка . За предпочитане е да е лека и със сравнително малка площ.

Оказва се, че не е толкова елементарно да изберем своята лопата  за риене на сняг. На пазара се предлагат много модели с различни параметри. Тук представяме тези лопати, които  са с най-добро съотношение между цена и качество.

При избора на лопата е от значение е  какви повърхности ще почистваме, дали от бетон, плочки, павета или макадам.

Пластмасовият  ръб на лопатата е подходящ за безшумното почистване на снега, особено  на неравни-каменна настилка или паваж. Алуминиевият ръб е подходящ за гладки повърхности като бетон и асфалт.

Благодарение на широките ръбове на острието на лопатата, вдигнатият сняг не пада отстрани.

Новите модели, които се предлагат на пазара  са олекотени и ергономични и са проектирани така, че да намаляват умората в гърба и почистват вашата алея или пътека бързо и ефективно.

Класически модел, подсилен с алуминиева лайсна, която при неправилна употреба пада. Подходящ  за гладки повърхности. Най-евтин вариант

Изключително удобен модел с оптимална широчина, олекотена и  с повишена износоустойчивост. Лопатата е подходяща и за почистване на несъвсем  равни повърхности.

Лопати за сняг, предназначени за автомобили.

Това са модели  на алпийските спасителни служби, които са доказали своята  ефективност във времето. Тяхната дръжка се разглобява  и сглобява много бързо и заемат много малко място в багажника на колата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име