Розата навлиза в апогея си на цъфтеж. Обаче, бъдете внимателни и всекидневно преглеждайте за листни въшки (Myzus), които могат да нанесат големи бели. Една от най-разпространените е зелената листна въшка, всеядна и бързо размножаваща се в топло време.

Факт е, че на 12-я ден от раждането са възпроизвежда и прави над 20-т поколения в активните сезони. Розите са най-желаният им гостоприемник и за кратко време могат да унищожат растението. Ако не се вземат мерки ще се разселят по зелетата, картофите, пиперите, тиквите, латинките и още много други.

При начална фаза на нападение е препоръчително да се пръскат листата и летораслите на розовия храст със сапунен разтвор, отвара от тагетис, ревен или полски хвощ, извлек от пелин или чесън и подобни. Така няма да се навреди на естествените врагове на въшките-божата кравичка, хищните калинки, щипалките, паразитните оси.

Химичен препарат (контактен инсектицид) да се използва в изключителен случай, когато плътността на листните въшки е прекалено голяма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име