За ликопена се знае и пише по-малко в научно-популярната литература в сравнение с другите пигменти в плодовете и зеленчуците, защото е по – слабо разпространен в сравнение с тях.В научната литература, обаче, той заема първостепенно място, особено през последните десетина години, преди всичко като природен антиоксидант. Ликопенът е ярко червен каротеноид, наречен от неговите откриватели на латинското име на доматите / Solanium LICOPESICUM /, от където е изолиран за първи път.Поради многобройните и комплекси ефекти на ликопена върху здравето на човека и поради това, че се съдържа в големи количества в най широко използвания зеленчук, днес когато се говори за домати се мисли за ликопен и когато се говори за ликопен се разбира, че става дума за домати.
Като всички каротеноиди и ликопена съдържа в молекулата си множество двойни химични връзки, обуславящи червения цвят на плодовете, които го съдържат: домати, дини, шипки, грейпфурт, папая ( хлебно дърво), гуава и други/Таблица/. Биологичната функция на такива съединения във фотосинтезиращите организми е да ги предпазват от силните слънчеви лъчи и ултравиолетова радиация, които предизвикват възникването на „токсични форми на кислорода”, повреждащи мембраните на клетките и генетичния материал в тях- нуклеиновите киселини.Тази защитна функция на ликопена се запазва и в човешкия организъм след като бъде приет като храна с доматите, доматения сок, сос, пюре или кетчуп.
Ликопенът се проявява в човешкото тяло като мощен антиоксидант, който „гаси”, улавя и обезврежда свободните радикали, които оставени на „свобода” (без значение от какъв вид са), предизвикват толкова много заболявания./схема/ Съвременните изследвания на доматите и доматените продукти върху здравето на човека показват ролята и значението на редица витамини (С, В-2, В-3 , В-6, фолиева киселина ,бета-каротин и др.) и микроелементи (мед, желязо, манган и др.), но най вече на високото съдържание на ликопена в тях.
Ликопенът за разлика от бета- каротина не може да се превръща във витамин А в човешкия организъм, поради което се възприема схващането че неговото действие е антиканцерогенно и антитератогенно и като антиоксидант предпазва от окисление липидите, протеините, липопротеините и други молекули в клетките.Ликопенът участва в изграждането на „междумолекулните каналчета”, осигуряващи координирани биохимични взаимодействия на целия многоклетъчен организъм. Молекулите на ликопена в тях действуват като „предпазни клапи” за проникване на канцерогенни ефекти в клетките.
Много клинични и епидемиологични изследвания показват ролята на ликопена и консумацията на доматите и доматените продукти върху намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, карценоми на простата, гърдата, дебелото черво, стомаха, белия дроб и др.Положителното влияние на ликопена бърху болните от захарен диабет тип-2, се обеснява преди всичко с предпазване от окисление на лошия холестерл /LDL/, нормализиране на въглехидратната и мастна обмяна и кръвното налягане. Според някои изследователи тези ефекти се дължат не само на ликопена, а на целиия „ пакет” от антиоксидантни витамини и други вещества, които се съдържат в доматите.Неоспорими, обаче , остават доказателствата за главното действащо вещество в тези процеси, а именно молекулите на ликопена като антиоксидант.Най-нови изследвания на канадски, американски и италиански институти по хранене показват, че ликопена в доматените продукти – сокове, сосове, пюрета, кетчуп и др., се усвояват (абсорбират) от човешкия организъм по – добре отколкото от свежите и необработени домати.Нещо повече, поради това ,че ликопена е термоустойчив и не се разрушава от топлината, доматените продукти са по-богат и по – благоприятен източник на ликопен, отколкото суровите домати. Независимо от различните гледища за източник на ликопен, резултатите които се сочат в литературата показват, че италианците, които широко използват в храната доматите и доматените продукти, по-рядко заболяват от злокачествени болести на храносмилателния тракт, израелците, които консумират много домати имат ниска заболеваемост на белия дроб и гърдата, а опит с 50 000 американци , приемащи редовно доматени продукти показва понижаване на злокачествени заболявания на простатата с 34%! Не е за учудване, тогава че доматите се наричат от различните народи с твърде звучни и красиви имена, като “pomme d’amour”. “love apple”, “pomodoro”, т.е. златни и райски ябълки
Продукти Количество- mкg/ g свежа маса
Свежи домати 8,8- 42
Доматен сок 8,6- 100
Доматен сос 63- 131
Доматен кетчуп 124
Дини 23- 72
Червен грейпфурт 3,6- 34
Папая 20- 53
Гуава 54
Пюре от шипки 7,8
Праскови по-малко от 0,1