Аптека в градината

  • Жреците на друидите варили от игликата любовна напитка. Те събирали цветчетата за лечебни и магически цели по специален ритуал – боси и гладни, провирайки ръка под лявата част на дрехата си и без да поглеждат ги завивали в чиста кърпа.
  • Тя е била обявена за лечебно цвете на Олимп. Древните гърци считали, че игликата може да лекува всички човешки недъзи и затова я нарекли цветето на 12-те бога. За лечение била използвана от всички известни целители – бог Аполон, Асклепий, Гален, Парацелз, а от богините – за подържане и съхраняване на красотата.
  • В Германия използват сушените цветове за чай, укрепващ нервната система.

 

  • Младите листа, които съдържат много витамин “С” и каротин, в Англия и Холандия влизат като съставка на различни салати, а игликите се култивират като салатно растение. Само един лист от растението задоволява дневните нужди от вит. “С.” Корените, с аромат на анасон, се използват като подправка.

  • В Швейцария, Полша, Франция, Швеция и Белгия от свежи цветове и мед приготвят газирана разхладителна напитка.
  • Сега от корените и цветовете се приготвят лечебни средства с отхрачващо, нервно-успокояващо, диуретично и потогонно действие.

Народни рецепти

Настойка от цветове: 3 супени лъжици (без връх) изсушени цветове се заливат с чаена чаша вряща вода, след 15 min се прецеждат и това е дневната доза, която се пие на малки глътки, за бодрост и здраве.

Отвара от корени: 2 супени лъжици (без връх) смлени корени се варят 15-20 min в 2 чаени чаши вода, прецеждат се и се пие по ½ чаша, 3 пъти на ден, 20 min преди ядене, като отхрачващо и мочегонно средство.

При ревматизъм и артрит: Една чаена лъжичка стрити сухи листа се заливат със 100 g кипяща вода, покриват се и киснат 25-30 min, след което запарката се прецежда. Дозата е за 1 ден и се изпива на няколко приема.

Кулинарни рецепти

Супервитаминозна салата: Нарязани листа от иглика, киселец, лук, настъргани ябълки, сол, сметана или майонеза и зелени подправки.

Омлет: млади листа от иглика, 4 яйца, малко мазнина, 60 g сметана. Първо се задушават листата, след което се заливат с разбитите със сметана яйца и се запичат.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име