Ако сте решили да засадите някое и друго растение, което да разведри балкона през зимните месеци и се притеснявате от ограничения избор вижте нашите предложения, някои от които е възможно да ви изненадат. Предлагаме ви да засадите на вашия балкон нетипични за зимата растения, не иглолистни храсти, вечнозелени многогодишни растения или двугодишни цветя, а видове, които са  близки роднини на някои саксийни цветя или самите те се отглеждат като такива, но в същото време са достатъчно студоустойчиви, че да издържат на открито почти навсякъде във страната. Балконите, озеленени с такива растения, през зимата изглеждат по-жизнени и създават лятно настроение, което е много въздействащо.

Много важно е, когато използваме растения, които копират на външен вид саксийни видове да не забравяме, че обикновено те са със слаба студоустойчивост, и въпреки че по принцип оцеляват не е изключено в отделни по-студени зими да пострадат. Важно е да вземем в предвид и това, че тези растения ще имат ефект само ако имат нужните размери и обем, което се постига с отглеждането им за няколко години, което означава, че още от самото начало трябва да ги включим в схемата на озеленяване на балкона.

Най-разпространените видове, които можем да отглеждаме през зимата на своя балкон и в същото време се култивират като саксийни растения или приличат силно на такива са:

  • Студоустойчиви кактуси (Opuntia) – независимо от температурите навън кактусите на балкона ще създадат екзотичен и летен ефект. Има няколко често отглеждани у нас студоустойчиви кактуси. Най-разпространеният вид е пълзящата опунция (Opuntia compressa), която често се самонастанява. Можете да я намерите подивяла на различни места в южна България, има големи групи из хълмовете в Пловдив, често се отглежда в градините или в съдове, оставяни целогодишно на открито от любители.  Друг интересен вид, но с по-слаба студоустойчивост е опунция тортиспина (Opuntia tortispina), която е с по-големи, прешлени на стъблото, които имат многобройни дълги тръни. Този вид се отглежда традиционно по Черноморието, но има прекрасни екземпляри в Пловдив, а дори и в София. Освен посочените видове, има още няколко студоустойчиви представителя на род опунция, които се отглеждат у нас макар и по-ограничено. На балкона, всички видове студоустойчиви кактуси ще се развиват само ако има достатъчно слънце. За разлика от дърветата и храстите, кактусите ще се чувстват по добре и ще оцеляват по-лесно именно на балкона, защото сандъчетата се освобождават от излишната влага. Студоустойчивостта на кактусите зависи основно от влажността на почвата, затова ако сте решили да отглеждате студоустойчиви кактуси от късната зима до началото на пролетта, не ги поливайте.

  • Семейно щастие (Aspidistra elatior ) – типично стайно растение, което в южна България понякога се отглежда и на открито. За предпочитане е да използвате този вид само ако сте се убедили, че може да оцелее на открито. Отглеждано на балкона, семейното щастие е непретенциозно, но през зимата задължително трябва да обвиете саксия в различни изолационни материали. Аспидистрата предпочитат светло място, което не се огрява директно от слънцето. Дори и в най-топлите части от страната е възможно някой или всички листа да пострадат от студа, но през новата вегетация растенията образуват достатъчно нови, които да заместят тези от предходния сезон. Поради специфичния си вид и наситено зелен цвят този вид е изключително ценен. Той може да се използва през зимата на балкона, а през лятото, ако живеете в къща, да се изнася на засенчено място в градината.

  • Студоустойчиви палми– палмите си остават един от символите на екзотика и топлина, които на зимният балкон ще създаде изключително силно усещане за живот. Въпреки че у нас като студоустойчива палма се предлага предимно добре познатия на повечето любители фортунеев трахикарпус (Trachycarpus fortunei), той може да се използва на балкона само на по-топлите места, основно в южните части на страна и по Черноморието. Най-студоустойчивите видове палми са без стъбло или със съвсем малко такова и именно те са идеални за вашия балкон, независимо къде се намира той. Като най-студоустойчиви палми издържащи студове дори под -20 0С обикновено се посочват : рафидофилум (Rhapidophyllum hystrix), сереноа репенс (Serenoa repens) и сабал минор (Sabal minor). Тези видове се предлагат ограничено на нашия пазар, но могат да бъдат поръчани като семена по интернет. Дори за най-студоустойчивите палми е желателно саксията да бъде обвита с различни изолиращи материали.

  • Бамбук (Phyllostachys) – бамбукът е сред любимите екзотични растения в популярната култура, което го прави желан гостенин на зимния балкон. Тъй като у нас вече придобиха доста голяма популярност някои представители на род филостахис не е трудно да се намери посадъчен материал от достатъчно устойчив вид. Бамбукът ще се чувства идеално на слънчев балкон през зимата, но през лятото задължително трябва да го поставите сред зелена площ, където въздушната влажност е малко по-висока, което е важно за добрия външен вид на растенията. Бамбука, отглеждан в саксия се развива малко по-особено. Той обикновено е по-гъст и сбит поради по-големият брой издънки на единица площ, като в същото време размерите са доста по-компактни, а стъблата в повечето случаи ако не бъдат разчистени, за да се виждат в основата, остават покрити от листата. Бамбука е много добър избор за балкона през зимата, защитата на саксията е желателна.

  • Аукуба (Aucuba) – типично стайно растение, което се откроява със своите нежни лъскави листа, често напръскани с различни по големина жълти петна. Аукубата се развива добре на открито на доста места в страната. Характерно за този вид е че издържа ниските температури по-добре от твърде големите жеги. Предпочита засенчено, но достатъчно светло място. Полива се редовно през лятото, но зимуващите на открито растения се поливат пестеливо. Често аукубите на балкона страдат поради измръзване на кореновата система, което е невъзможно, когато са в градината. За да намалите вероятността от този проблем обвийте съда с изолационни материали.

  • Фатсия (Fatsia) – често срещано саксийно растение, което може да се види на доста места с мек и хладен климат и в градините. Фатсията е подходяща за балконско отглеждане само там, където може да вирее в градината. В големи кашпи това растение се превръща в прелестно малко дръвче с едри тъмно зелени листа. Предпочита светло място, което не се огрява директно от слънцето. Макар че този вид минава за топлолюбив, той ще се развива много по-добре на места с по-студена зима и хладно лято отколкото там, където зимата е лека, но лятото е твърде жарко. През зимата обикновено листата не губят добрия си вид, при екстремни студове най-напред растенията се обезлистват, след което започват да загиват стъблата. Често силно пострадали растения се възстановяват от издънки в основата – защитата на саксията с изолационни материали през зимните месеци е задължителна.

  • Юки (Yucca) – въпреки че юките отдавна не са екзотика и са често срещани в паркове и градини те имат редица общи черти с ценените като стайни растения тропически видове от същия род и с близките по форма драцени, нолини и кордилинета, което им придава една по-специална семантика. На балкона юката ще има особено силен ефект ако е използвана в подходяща компания, като от една страна тя ще бъде много по-студоустойчива и сигурна от повечето описани видове, а от друга, съвършено ще допълни техния ефект. За по-топлите места използвате величествената юка (Yucca gloriosa), която има склонността да придобива по-големи размери, а за по-хладни нишковидната (Yucca filamentosa), която обикновено развива безстъблена розетка.

  • Аяния (Ajania pacifica) – приличащо на хризантема растение (то на практика е вид хризантема), което се откроява с гъсто разположени зелени листа, които от долната страна са сиво-бели. Този вид се развива като гъсто облистен полухраст, който може да достигне височина до 1 м- при подходящи условия. На по-топлите места това е един от най-добрите избори за балкона през зимата. Аянията започва да цъфти през късната есен и цветовете ѝ могат да продължат да се отварят до първите силни студове. Листата и са устойчиви на по-топлите места и макар че до пролетта могат да бъдат доста силно повредени те остават сравнително ефектни. В местата с много студена зима аянията обикновено загива, но през следващата година се възстановява от коренището си. Защитата на саксията чрез обвиване с изолационни материали е желателно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име