Тази очарователна история се случила с Пепита, бедно мексиканско девойче, толкова бедно, че нямало никакви пари да купи подарък на малкия Христос в празничната вечер на Рождество. Докато заедно с братовчед си Педро вървели бавно към църквата нейното сърце, вместо с радост, било пълно с печал. Той се опитвал да я утешава. “Пепита, аз вярвам, че и най-скромният подарък, даден с много любов, ще бъде хубав в Неговите очи”. Думите му я окуражили и тя набрала букет от най-обикновени бурени, които растели край пътя, защото това бил единственият подарък, който можела да даде. Гледката на стърчащите грозни стръкове я правела все по-тъжна и объркана. Борейки се със сълзите си тя влязла в малката селска църквичка. Близо до олтара, силно развълнуваната Пепита забравила скромността на своя подарък и го положила в краката на Исус. Изведнъж се случило чудо и обикновените бурени грейнали в искрящи, великолепни, яркочервени цветове! Тази чудотворна случка била наречена цветя за Святата нощ. Днес ние наричаме тези цветя коледни звезди.

 Коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) или прекрасната поинсетия (Poinsettia pulcherrima) принадлежи към род млечки (Euphorbia) от семейството на млечките. Нейна родина са влажните сенчести планински склонове на Гватемала, Ю. Мексико и Коста-Рика. В родината си тя е многогодишен храст достигащ 3 m височина, за разлика от продаваните в търговската мрежа саксийни екземпляри, които се обработват с растежни регулатори за потискане на растежа и имат красив компактен вид.

Как да си изберем коледна звезда?

Коледната звезда вече се прие и у нас като традиционен коледен подарък. Важно е да умеете да изберете най-хубавото растение, което ще краси в празничните дни и нощи вашия дом.

 

 • Изберете екземпляр с тъмнозелени листа, които покриват растението до почвата.
 • Внимавайте прицветниците да са напълно оцветени.
 • Не купувайте растения със зелено оцветяване около ръбовете на прицветниците.
 • Не избирайте коледни звезди с опадали или жълти листа.

 • Поинсетията трябва да изглежда съвършена, балансирана и атрактивна от всички страни.
 • Растението трябва да е 2 ½ по-високо от диаметъра на контейнера.
 • Изберете растение, което не е клюмнало и отпуснато.
 • Не купувайте поинсетии опаковани в хартия или найлонови торбички. Растенията държани в опаковка бързо загубват добрия си вид.
 • Не купувайте растения, които са държани натъпкани по много заедно. Това причинява окапване на прицветниците.
 • Проверете почвата в контейнера. Ако тя е мокра и растението е клюмнало, това е индикация за кореново гниене.
 • Проверете доколко е развито растението. Вижте истинските цветове, които са разположени в основата на оцветените прицветници. Ако те са зелени или червени и изглеждат свежи, цъфтежът ще продължи по-дълго в сравнение с тези, чийто прашец е посипан по цветовете.
 • Когато пренасяте коледната звезда вкъщи, опаковайте я добре, защото дори за минути да бъде изложена на ниска температура, прицветниците и листата й ще се повредят.

Грижи

Колко дълго ще се радвате на вашата коледна звезда зависи (1) от това доколко добре е развита, (2) кога я купувате и (3) как се грижите за нея. При добри грижи растенията запазват красотата си седмици наред, а някои вариетети са атрактивни и месеци.

 • След като пренесете поинсетията у дома я поставете на индиректна светлина. Шест часа осветление дневно е идеалното. Пазете растението да не се докосва до студените прозоречни стъкла.
 • Избягвайте температурните колебания и пазете растенията от горещо и студено – радиатори, отворени врати и прозорци.
 • За коледните звезди идеалната дневна температура е около 20°С, а нощната около 17°С. Високите температури скъсяват живота на растението. Ако е възможно, пренасяйте растението през нощта в по-студена стая.
 • Проверявайте почвата всеки ден. Поливайте, ако е нужно. Трябва да сте сигурни, че дренажът е добър и излишната вода изтича в подложната чинийка. Не я оставяйте да се задържа, изхвърляйте я. Прицветниците на увехналите цветя скоро окапват.
 • Подхранвайте поинсетията веднъж месечно, ако я запазите след празниците. Не се тори, когато е в цъфтеж.

 Най-често срещани трудности при отглеждането:

Листата завяхват и опадват при:

 • преполиване или засушаване ;
 • въздействие на много ниски температури;
 • недостатъчно осветление;

Ако въздухът в стаята е горещ и много сух, ръбчето на листата пожълтява или става кафяво и съцветията окапват;

Пожълтените и изсъхнали листа и загиването на растенията са признак за нападение от паяжиновиден акар;

Трипсите предизвикват появата на продълговати вълнисти петна по листата и сгърчването им.

Големи вреди нанасят и щитоносните въшки, които лесно можете да откриете по лепкавата медена роса, с която покриват листата.

Коледната звезда е реабилитирана! Тя НЕ е отровна!

Старите бабини истории, че поинсетиите са отровни просто не са верни! Дружеството на американските флористи (SAF) и научни работници от Държавния университет в Охайо (OSU) тестват всички части на растението и не установяват смъртни случаи, нито симптоми на токсичност или промени в поведението. Над 500 проби с инжектиране на млечен сок не са показали никаква токсичност.

Разбира се, както всички други декоративни цветя и коледната звезда не се препоръчва за консумация от хора и домашни любимци. Пък и кой ли ще вземе да я пасе при наличието на толкова много коледни лакомства?

Нови хибриди

Всяка година селекционерите създават нови сортове и вариетети с оригинално оцветени прицветници. Най-разпространените “класически” сортове с червени прицветници са – Barbara Ecke Supreme, Mrs Paul Ecke, Angelica, Freedom (1)

От новосъздадените се предлагат в бяло и бледо-кремаво (Angelica White, Regina, Ecke`s White, Whitestar, Amazone Peppermint, Lemon Snow), (2) розово (Goldstar Pink, Festival Rose, Dorothe, Da Vinci), (3) лилаво (Plum Pudding), (4) мраморни, (Marblestar, Marble, Marble Pinc-elow (5) пъстри напръскани (Jingle Bells, Strawberries and Cream, Sonora White Glitter) (6) кичести, (7) пъстролистни (8).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име