Трябваше да изминем около 10-12 км  от Трявна, за да стигнем до къщата на семейство Златеви. Първото, което те посреща е каменната чешма с пейка и послание. Любопитството ми взе връх, защото в камъка издълбаното съветваше да си гледаме първо живота, после имота. Е, съветът си е съвет, но семейство Златеви явно успява да се справя и с бизнес и с къща, градина и семейни задължения. Елена набързо посъбра нападалите листа в двора и започна разказа си.

Мястото с къщата е наследство на родителите на съпруга ми Донка и Георги Златеви. Обсъждахме идеята за реставрация и осъвременяване за да стане удобно и лесно за поддържане. Така както говорихме и се започна. Съпруга ми Атанас реши оградите по странно оригинален начин. Голямата порта и входната дворна врата са в стар стил. Дворът чака осъществяването на многото идеи.

Идея: Стълбата по височината на основната тераса е истинско вдъхновение. Създадена е пестеливо с дървени прагове, хванати с метални скоби и чакъл в хоризонталните части на стъпалат.
Идея: Старото рало с добре фиксирана каменна плоча е превърнато в градинска във впечатляваща, удобна и запомняща се градинска маса.

Денивелацията я оставихме като терасирахме отделни кътове. Така ние, гости и приятели имаме възможността  да се усамотим зареждайки енергия от гората.

Идея: В горната част на двора решението също е самобитно. Тази ограда е най-висока. В основата е каменната зидария, а нагоре е конструкцията от хоризонтални и вертикални, носещи греди.
Огнището с пещта, характерно за балканските селища е над 50 годишно. Мъжете направиха обширен навес с прозорци, защото тук течението се усеща чувствително. Широкият дървен перваз в неправилна форма под прозорците от масивно дърво е мястото за по деликатните цветя, които не биха издържали на слънчевите лъчи Колоните са оригинални – от времето на построяването на къщата, запазихме. Под прозорците е мястото за пейките, а масата и столовете също са от масивно дърво.”

Във вътрешните пространства много внимателно решавахме кое да променим и кое да подчертаем. Таваните са по ниски и между гредите и гипсокартона белосахме с дърпана мазилка.

Във всекидневната много внимателно решавахме кое да променим и кое да подчертаем. Таваните са по ниски и между гредите гипсокартона белосахме с дърпана мазилка. Камината е камък, ковано желязо и дърво. Направена е така, че решава отоплението на цялата къща, топлата вода и подовото отопление. Стените тук ги варосахме. Холната гарнитура е кожа и дърво и композира с общата идея на дома.
Камината е камък, ковано желязо и дърво.  Холната гарнитура е кожа и дърво и композира с общата идея на дома. Зад вертикалната колона – разделител, преди е било мазето на къщата, а сега е трапезарията ни. Това е центъра на дома ни, мястото където се събираме с родителите на съпруга ми, с дъщерите Габриела и Калина, на които са наречени фирмите ни.
Идея: В камъка Атанас, заедно със свекър ми Георги се заеха да изградят винарна. Твърдят, че идеята им е патентована и я има само в нашата къща. Не беше лесно вграждането на турските керемиди под наклон, но резултата си заслужаваше.
Кухнята ни е в чупка на стената. Тук си разрешихме игра на идеи. Две от стените са камък, а вътрешната зидария е тухла, така, че много старателно оголихме тухлите и обособихме пана. Над малките квадратни плочки е монтирана полица, която обикаля под всички кухненски шкафове.

Кухнята ни е със всички удобства необходими  на съвременната домакиня. Не ми липсва миялна, вградена фурна а аспираторът ми е вмъкнат в комин като на старо българско огнище.

Към втория етаж Атанас избра стълба, която се състои от стъпала спираловидно въртящи се около вертикална ос. Тази идея за олекотена стълба много добре се вписа в стила на къщата.

Не ни е малко семейството и на първия етаж обособихме стаята срещу входната врата за спалня.  На тавана оставихме да висят халките от бебешките люлки, т.нар. в района цедилки. „

Където и да застанех ме обгръщаше милото усещане, че съм на правилното място. Погледът ми проследяваше плавния преход от камък към дърво, от ковано желязо към белотата на варосаните стени и нежната топлина която струеше от тухлената стена старателно обработена за да изпъкне. Радвах се на целеустремеността на фамилията постигнала най- доброто в къщата си в сърцето на Балкана.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име