Тази къща е построена на ръба на стръмнината, която огражда като крепостна стена малко селище край София. Изгледът от прозорците е толкова зашеметяващ, че ти се иска да разгърнеш ръце и да прелетиш над нагънатите хълмове, за да се гмурнеш в невероятното пролетно небе. Всъщност именно този изглед е спечелил сърцата на собствениците, когато купували мястото. Строежът е продължил дълго и мъчително, преминавайки през всички възможни перипетии на подобни дейности в последните десетилетия. Едва през последната година нещата потръгват,  разбира се, не без активното участие на нашата домакиня.

  

От архитектурна гледна точка къщата е нещо като съвременен римейк на балканската къща от Възраждането, разгърната на три етажа в 280 кв.м. Еркери, плавни извивки и разчупени покриви създават усещане за лекота на цялостната композиция.  Отвореният план на първия етаж е преповторен и в разгърнатата спалня на втория. Приземните помещения поемат развлекателната част и малък спортен център – тук ще бъдат джакузито и малката сауна, както и стаята за игри и телевизия на внуците. На последния етаж са две огледални стаи, предназначени за младите семейства.

„Ядрото“ на дома е стълбата, която свързва отделните етажи и просто тегли погледа по стръмната си спирала, осмисляйки и коментирайки пространството.

Приемаш я за неразделна част от дневната зона, нещо повече – нейното присъствие разчупва обемите по височина и създава съвременен темпоритъм.

Дневната зона е част с външната тераса – взаимопроникването на природата и вътрешната част на дома са забележителни. Целият първи етаж е организиран като едно помещение – достатъчно просторно, за да не се застъпват функционалните зони и едновременно с това – достатъчно просторно, за да се открои взаимно преливащата им стилистика.

Основната характеристика, която обединява всички елементи на този дом, е качеството – на керамиката, на масивното дърво, на корпусните мебели, на цялостната изработка на детайлите. Ако коментираме тази или онази зона, този или онзи детайл,  започваме от перфектното качество на изпълнението.

Вторият елемент е въображението и изисканият вкус. Отвътре къщата изглежда като че ли е създавана десетки години. Културните слоеве са наслагвани с вещина и естетическа сдържаност, обикновено присъщи на времето. Истината е, че цялото обзавеждане, дори картините и аксесоарите, са аранжирани за няколко месеца. Тук чувството за мярка, добрият вкус и вътрешното усещане за елегантност се съчетават с пространствената функционалност и създават неподражаем уют.

Луксозната обживяност на гарнитурата от естествена кожа   хармонира с екзотиката на дървените мебели. В огромния дърворезбован шкаф е скрита плазмата на модерния телевизор – малък реверанс към едно ненатрапчиво ретро. Масичката в тази част е от стар сандък за ориз, домъкнат от нашата домакиня,   неуморна пътешественичка – чак от Тайланд.

Средната част на хола е организирана около нейно величество ТОПЛИНАТА.

Малката печка с класически дизайн е скандинавско чудо на отоплението – харчи малко и топли уникално.На стената около нея висят различни средновековни аксесоари, с които някога са сгрявали леглата си в студените дни.

Трапезарията и кухнята са позиционирани огледално на къта за отдих – уникалният дизайн в олд фешън стил в никакъв случай не изключва всичко съвременно в кухненските технологии. Тук обичат добре опакованите удобства.   Малкият, много дамски кабинет на първия етаж е естествено продължение на този еклектичен, леко източен и много европейски стил, който ние обикновено наричаме – съвременен уют.

На втория етаж върху огромна квадратура се е разгърнала личната зона на домакинята. Спалня, кът за релакс, ъгълче за медитация, творческа зона – всичко прелива, обединено от едно изискано чувство за мярка, което не се придобива, нито се учи – просто е дар от Бога.

Дизайнерската баня е част от тази хармония и, повярвайте ми, тя не е изключение – всички санитарни помещения в този дом са по-скоро произведения на изкуството, отколкото стандартни сервизни части.

Главното качество на този дом обаче, неговата уникалност и специфика са в технологичното му съвършенство. Това е истинска къща от бъдещето – тя се самоотоплява и самоохлажда  със специална система от подови тръби, стенни печки и климатици, свързани с термопомпа, с изключително икономичен режим на потребление и климатични и времеви сензори. Водата идва не от градския водопровод, а от самостоятелен водоизточник със сонда. Изолацията на стените и дограмите са по последен енергийно ефективен модул.

Това е дом, създаден, за да ти служи, да ти дава усещане за удобство, комфорт и сигурност. Повярвайте ми – прекрасен е…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име