Чамурковата къща, се намира в сърцето на България – само на пет километра от Велико Търново. Над 100-годишната къща е наречена така на името на сегашният й собственик Веселин Чамуркова, който я реставрира, съхранявайки автентичния и уникален дух.

Преди десетина години, започвайки да реставрира къщата си, Веселин Чамурков се доверява за интериора на младата художничка Павла Коларова и на склуптура Деян Иванов.

Имено по идея на двамата, Чамурковата къща е боядисна с чешки акрилни бои в ярки и дори есктремни цветове. Така се оформят „жълта”, „синя”, „лилава” и „розова стая”,

 

а мястото постепенно се  превръща в особен артистичен център, предпочитан от художници и фотографи за пленери и въобще за почивка.

 

 

Впрочем собственикът на къщата има фабрика за рамки за картини и фотографии и като човек с отношение към изкуството мениджира млади художници.

 

Най-вероятно точно така е навлизало новото време. Радио, виенски стол и закачалки сред камъка и дървото на балканския бит.  

„Цветните” стаи са разположени на втория етаж, а на първия е разположена  и механата с разгърната площ от 42 кв. м. Естествен уют и топлина в нея създават огнището и камината, пред които са разположени маси, столове и дивани. От пръв поглед правят впечатление старото дърво, каменната зидария и сто годишните греди.

На първия етаж е разположена и гордостта на собстеника – избата, която лично той е обособил. Ремонтирйки пода, Веселин открива, че има два зида на разстояние два метра един от друг и прави изба, чиято дълбочина също е два метра. В нея се съхранява колекция от около 200 бутилки вино, а в три бурета /черничево, дъбово и акациево/ по една година отлежава ракия, която после се бутилира. По този начин една и съща домашна напитка придобива три различни вкуса, обяснява собственикът на Чамурковата къща.

От първия етаж по дървена стълба посетителят попада на втория, където е обзаведен просторен вестибюл с два дивана, решен в подчертано романтичен стил. Всички стаи на този етаж в ретро стил, а различното оцветяване им придава артистичен вид и невероятно усещане за цветове, форми и светлина. Мебелите са старинни, реставрирани от самия собственик. Орнаментите и фризовете в много от  стаите са в стил късен сецесион.

На двора, който преди е бил стръмен, а сега е терасиран на две нива и в момента вървят ремонти. Между първото и второто ниво ще бъде оформен детски кът, както за радост на най-малките посетители на Чамурковата къща, така и за самите наследници на нейния собственик, който  горд татко на пет деца – дъщеря и две мъжки двойки близнаци, най-малките от които са почти четири годишните Слав и Веселин.

За да стане по уютен в двора са направени и две чешми. Около едната е оформен кът с каменни пейки и пергола с астма, а втората чешма е в непосредствена близост и представлява своеобразно старо каменна корито в самия зид.

 

 

ИДЕЯ:Решни по този начин, камъкът и тухлата внасят модерен акцент в тази иначе битова декоративност.

ИДЕЯ: Автентичност, постигната с оригинална каменна зидария и декоративно тухлено пано.

Романтичният вестибюл е изпълнен с копнежи от началото на 20 – ти век.

ИДЕЯ: Тук орнаментите допълват усещането за светлина и обем. Те са на стпената, пердето и дори в рамката на картината.

ИДЕЯ: Трите огледала създават усещане за уют и допълнително пространство в тази иначе малка спалня.

Повечето мебели в къщата са реставрирани от собсквеника

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име