У ДОМА…НЯМА НИЩО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА ДА СЕ ЧУВСТВАШ ДОБРЕ ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЕШ. ТАМ КЪДЕТО СА ЛЮБИМИТЕ ХОРА, КНИГИ, ПРЕДМЕТИ, ТАМ КЪДЕТО Е ТОПЛО, СВЕТЛО И УЮТНО.ТАМ КЪДЕТО МИРИШЕ НА ТВОЕТО КАФЕ, НОСЯТ СЕ АРОМАТИТЕ ОТ ДЕТСТВОТО.

В ЖЕЛАНИЕТО ДА ЖИВЕЕМ ПО-ДОБРЕ СМЕНЯМЕ КВАРТАЛА, ЕТАЖА, БРОЯ НА СТАИТЕ, ВЕЩИТЕ …НО НЯКОИ МЕСТА ОСТАВАТ САМО МЕСТА ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ, А ДРУГИ СА НАШИЯ ДОМ.ЗАЩОТО НЕ ВСЯКА КЪЩА Е ДОМ….

КАТО ЧЕ ЛИ ДОМЪТ, ЗА КОЙТО ВИНАГИ СМЕ МЕЧТАЛИ СЕ ГРАДИ В МИСЛИТЕ НИ ЦЯЛ ЖИВОТ, НО ГО СЪГРАЖДАМЕ В ЗРЯЛАТА СИ ВЪЗРАСТ. КОГАТО СМЕ ОТСЕЛИ ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА СИ.

Модерният вид лъже. Къщата е стара. През 1932 г. е била едноетажна. Точно 30 години по-късно, през 62 – ра е вдигнат още един етаж. А през 2005 когато Виолета Чалъкова вече е самостоятелна и е собственик, къщата отвсякъде лъха на съвремие. Фасадата е с парапети и модерни дограми. В предната си част е раздвижена с архитектурен акцент във формата на полуцилиндър, който Виолета

нарича „буркана”.

В задната част е сътворена една страхотна малка градина. А над втория етаж в подпокривното пространство се вместват стаите на децата с  преходен хол и сервизно помещение. Идеята в пространствата е, че те не са категорично отворени, а са обединени с  портали. По този начин  помещенията създават усещане за една относителна самостоятелност и едновременно с това са общо помещение – всекидневна, създадена от кухня, трапезария и хол. Освен това стените, които оформят порталите се превръщат в лице или гръб при организирането на обзавеждането, защото е много трудно до обзаведеш едно наистина, тотално отворено пространство.

Най-големият портал е между кухнята и хола. Той не само обединява пространството, но и позволява в затворената си части от сраната на камината, куненският бокс зад нея да се обособи в относителна самостоятелност.

Идея: Подовите настилки са поведени по равнината на камината. По този начин те се движат по диагоналите на помещенията и това подсилва чувството за динамика и единство. Освен това, макар и от различни материали /паркет и гранитогрес/ те са в един цвят и по този начин подовете на отделните помещения са обединени и не разкъсват пространството.

Паното над камината на художника Кристиян Ляпчев е много специално.  Виолета го има още преди да започне ремонта на къщата и е искала да създаде място точно за това пано, защото то е като нас. Разкъсани сме на отделни парченца и въпреки това някак сме съумели да се съберем в едно цяло. Всъщност, в началото видът на камината не е ясен, но всичко тръгва от размера на паното и необходимостта от среда, която му е необходима за да изпъкне красота му.

 

Класическите мебели и аксесоари създават настроението за обживяна градска атмосфера. Това особено ярко е подчертано в трапезарията

Порталът към трапезарията е  преходен. Стената до него, която оформя порталът  към кухнята позволява ненатрапчиво да се сложат двата шкафа. Кухненският и този с телевизора от страната на хола.

Двата портала към буркана от страната на хола и на трапезарията позволяват още по-голямо нахлуване на дневна светлина и освен това допълват усещането за завихрящо се пространство в цялата всекидневна.

Идея: Пердета и подове са в единната тоналност на леките цветове. Като контрапункт е червеният цвят, в който е диванът в хола, червените пердета на „буркана” и кухнята.

Възглавниците са в тон с цвета на тапетите и пердетата.

Идея: Един, на практика студен цвят, акцентиран по този начин всъщност позволява на топлите цветове да изпъкнат още по ярко. Повторението на сини елементи в тапета, кухненските плочки и тези на малката маса. контрастират с  цветовете на кухненската щора, лампионите, пердета. Топлата гама  е навсякъде от където се излъчва светлина.

РЕМОНТЪТ

Тези скици показват преразпределението на пространството във втория етаж. Това е и най-обживяната част в къщата. Над него е мансардата с южната  тераса.

От първоначалния проект на втория етаж е запазено разположението единствено на банята. Всичко останало е променено. Отворени са широки  портали в 4 стени и благодарение на това дневната част на къщата ( кухня, хол и трапезария) става нощна, а спалните се превръщат  дневна. По този начин пространството е по-функционално. В предишния вариант холът е малък, кухнята и трапезарията – големи, а спалните – огромни. Сега кухнята и холът са свързани и са почти еднакви по размери. Спалнята е в територията на предишната трапезария, а всичко останало – антре, трапезария, хол,  кухня и онова, което Виолета нарича буркана  са обединени от отворените портали.

Кухнята – поглед към бокса

Кухнята – с поглед към антрето

Антрето се превърна в неразделна част от всекидневната.

Холът – в ъгъла срещу прозореца изградих камина

Холът с поглед към трапезарията. Тук най-добре се виждат местата на създадените портали

От конструктивна гледна точка се оказва, че надстрояването на покрива е най-добре да е с метална конструкция.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име