Кътът за отдих е всяка площадка, покрита или открита, която е така устроена, че да ни позволи удобно и комфортно да прекарваме продължително време в двора. Най-често кътът за отдих е свързан посредством алейната мрежа или директно с вътрешността на къщата, което подпомага дейности като хранене и готвене на открито.

Кътът за отдих може да е обзаведен само с една пейка, но в повечето случаи се предпочитат по-богато обзаведените места за почивка, даващи повече възможности за прекарване на свободното време.

Кътовете за отдих са обзаведени по подходящ начин в зависимост от предпочитанията на хората, които ги използват, както и от това какви дейности се извършват в него. Най-често в къта за отдих има мебели за сядане или шезлонги за лежане, а в случаите, когато се използва и за хранене на открито – маса с нужните размери.

Вероятно покритите кътове за отдих са много по-често срещани в нашите градини, това се дължи от една страна на традициите за изграждане на стабилни конструкции в градините у нас, а от друга на по-горещият климат, който се наблюдава на повечето места в страната, налагащ мерки за качествено засенчване.

Често стаята на открито е снабдена с телевизор, хладилник, уреди за готвене и дори безжичен достъп до интернет и други съвременни екстри, правещи почивката и прекараното навън време пълноценни от гледна точка на всеки един член на семейството.

Размерите на къта за отдих могат да бъдат различни в зависимост от начина, по който ще бъдат използвани и от броят на хората, които най-често ще прекарват част от времето си тук.

Разположението на къта за отдих в двора е много важно. При направа на професионален проект за озеленяване на разположението и вида на стаята на открито се обръща специално внимание, като в повечето случаи тя се превръща в център, около който е организирано всичко останало.

Кътът за отдих в градината засенчен с някое от многобройните предложения от градинска шатра или големи чадъри е не само много ефектен и комфортен, но лесен и значително по-евтин за създаване.

При избора на място за къта за отдих трябва да се водим от това, че то трябва да е възможно най-добре защитеното от шум, прах и чужди погледи. При повечето къщи, които имат заден двор той предлага най-добри условия за ситуиране на къта за отдих, защото е далеч от улиците и в същото време обикновено имено зад къщата се намира по-голямата част от градината.

За съжаление в много случаи заден двор няма, а основната площ на парцела е разположена в страни или пред къщата. Това налага кътът за отдих да бъде така изграден и озеленяването около него да бъде така направено, че негативното въздействие от тази открита позиция да бъде ограничено максимално.

Озеленяването на самият кът за отдих е много важно, но не бива да се забравя, че основната цел на това място не е да се превръща само по себе си в градина, а да ни осигури добра видимост към основните зелени площи в двора.

В някои случаи съседите са източник на проблеми от различно естество (шум, прах, неприятна миризма, прекалено любопитство и т.н.), поради което се налага да изберем позиция, която не е толкова благоприятна в общ план, но ни защитава от недобросъвестните комшии.

Начините изкуствено да си осигурим спокойствие са различни.

Големите навеси са по-често срещани във ваканционни домове. Тяхното предназначение не е до такава степен да обслужват семейството, колкото да дадат възможност за посрещане на повече гости.

Когато кътът за отдих е видим от улицата, но не е приемливо прикриването на двора или част от него с висока растителност, можем да прикрием само къта за отдих, като в непосредствена близост до него засадим висока растителност или ако кътът за отдих е оформен като навес, направим плътна стена от тази страна.

Със няколко стола или една пейка всяка площадка в двора може да се превърне в кът за отдих. Често едни такива семпли решения са много по приятни и естествени в малката градина от големите навеси и прилежащите към тях аксесоари като барбекюта и чешми.

Добър вариант е и създаването на няколко храстови групи непосредствено пред оградата от към улицата, които ще намалят перспективите, от които двора може да бъде наблюдаван. При такова озеленяване не се вижда почти нищо във вътрешността на двора, ако наблюдателят е отдалечен на разстояние дори няколко метра.

Обзавеждането в къта за отдих се избира в зависимост не само от личните предпочитания, но и от финансовите възможности, както и от това какви условия са налични в самият кът (слънце, влага, и т.н.).

Изборът на конкретен вид кът за отдих е вероятно най-трудната част, тъй като всеки един от възможните варианти има своите предимства и недостатъци. Все пак трябва да отбележим, че една част от вариантите, макар различни по същество, са изключително близки, като най-важната разлика е дали кътът е открит или закрит.

В практиката кътовете за отдих се третират в като помещение в градината.

Откритите кътове за отдих са много по-зависими от времето като цяло и възможностите за обзавеждане и използване са доста ограничени, докато при покритите кътове за отдих можем да си позволим много повече, поради това че имаме защита срещу лошо време.

Дори 5 кв. м. са достатъчни за малък кът, който да позволи на едно средно голямо семейство да прекарва част от свободното си време в градината.

Изборът на мястото на къта за отдих в двора и неговото устройване е важна част от цялостното развитие на един двор. Много често това се случва спонтанно и се развива съобразно изискванията, които ситуацията поднася. Този еволюционен модел е особено актуален за болшинството български дворове.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име