КОМФОРТ И ПРОСТРАНСТВО

0
2052

Представяме ви дома на семейство Терзиеви. Това е просторна еднофамилна къща, в която всеки може да открие поне една идея и за собственото си жилище. Къщата е построена преди 10 – 12 години с голямо желание и нетърпение мечтания семеен дом по-скоро да стане реалност.  Нетърпението им било толкова голямо, че се нанесли в него доста спонтанно преди да са приключили всички довършителни работи.

Интересното при тази къща е сполучливото съчетаване на класическите традиции и модерните тенденции в един удобен, комфортен и красив дом. Още по-удивителното е, че всичко това е скрито зад скромната, но симпатична фасада на наглед не голяма къща.

Долният етаж е организиран около основното помещение, което комбинира кухня, трапезария и дневна. То е много голямо, около 160 м2, и макар да съчетава в себе си три различни функции, е достатъчно просторно и семпло. Кухнята е разположена така, че на практика е в центъра на това сборно помещение. Това дава възможност на домакините да са в непрекъснат контакт с дневната и трапезарията, когато готвят или извършват друга дейност в нея. Много интересно е и решението от двете страни кухнята да бъде ограничена с бар плот.

Плотът от страна на трапезарията се използва активно, а този откъм дневната изпълнява повече декоративна функция и се е превърнал в място за отглеждане на цветя и поставяне на любими вещи. Кухненският плот е малък и е разположен по външната стена на кухнята. Този плот е много удобен, защото единственият обект, който заема място по него е мивката.

В центъра на кухнята има още един плот, на който са и котлоните за готвене. Той заема много интересна и удобна позиция, като до известна степен може да се приеме за голяма кухненска маса за готвене. Още по-интересно е разположението на печката, която е вградена в стената. За удобство кухнята е свързана с малък килер, в който могат да се съхраняват различни кухненски пособия, съдове и продукти.

Трапезарията е решена много семпло като са предпочетени много изчистени мебели. Обзавеждането е съвсем минималистично и се свежда до маса за хранене, осем стола към нея, при които има интересно цветово решение в черно и бяло, и няколко високи стола (тип щъркел) за сядане на бар плота, делящ трапезарията и кухнята.

За разлика от кухнята и трапезарията дневната е обзаведена в подчертано модерен стил. Холната гарнитура следва най-новите тенденции с раздвижената си форма и удобния си дизайн. Останалата част от обзавеждането в дневната се състои само от една красива и много интересна маса и едно шкафче. Съществен елемент от това помещение е камината, която с живия си огън е истинска атракция. Ефектът и е още по-силен, защото се намира точно срещу дивна, където семейството прекарва повечето време, докато е вкъщи.

Освен голямото комбинирано помещение на първия етаж са предвидени баня със санитарен възел и спалня за гости.

Горният етаж е свързан с долния посредством две стълби – дискретно задно стълбище и друго, свързващо дневната със спалните горе. Стълбата в дневната създава особено интересен ефект. Освен, че свързва пространството на двата етажа горната си част тя има и прозорец, който повече или по-малко осветява и дневната. Тук има оформена и малка площадка, която е превърната от домакините в импровизирана зимна градина.

Разпределението на горния етаж е коренно различно спрямо долния. Той е разпределен между три спални, две бани и два дрешника. Най-голяма е спалнята на родителите, която разполага с малка стаичка предназначена за дрешник и собствена баня.

В другия край на коридора са детските стаи. Между тях има още една стая, която е предназначена за дрешник.

Освен със своето разпределение и архитектура този дом може да се похвали и с още нещо, което мнозина не биха пропуснали да забележат, а именно красива и добре подредена градина, която ще ви представим през лятото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име