Ремонтът им отнема един месец, през което време и двамата много са се забавлявали.

Това са моите домакини Стефка Павлова и Дениз Фучиджиев. Радват се на семейно щастие, дали са живот на малкия си син Спас, открили са  студио за уеб дизайн и реклама и наскоро са приключили със създаването на артистичния си дом.

Идеята им при преустроиството е да го направят по-приветлив и просторен, да му придадат собствен облик и индивидуалност, така че да го доближат до тяхната представа за уют. Решават сами да се справят с ремонта. Махат старите мебели, тапети и настилки и остават апартамента на „голо”. Това е последвано от отварянето на стената между кухнята и трапезарията, нова дограма, замаска, скриване на тръбите на парното, поставянето на подовите настилки и боядисване. Накрая – доставката на новите мебели и подреждането им.

Семплите  мебели ненатрапчиво се вписват в пространството на хола, а съчетанието на мазилката с флоралните  тапети създава усещане за декоративност.

Всичките красиви акценти в къщата – картини, графики, пластики, играчки декорирани с цветни копчета са изработени от Стефи.

За създаването на една функционална всекидневна при ремонта е отворена арка между хола и кухнята.

Решили са да използват по-малко мебели – семпли, но функционални, за да освободят повече въздух и пространство и да спазят златното правило на модерния дом – „по-малкото означава повече” – да се наблегне на доброто аранжиране на мебелите, така че да създадат уютен дом, като в същото време е практично подреден с достатъчно свободно пространство.

Към трапезарията е приобщен балконът и там сега е кухненският бокс.

Стената, която подобно на барплот раделя кухненския бокс от трапезарията е превърната в графично пано което внася артистизъм в пространството.

Модерният дом значи стилно излъчвани и съвършенна подредба – да се акцентира на мебелите така , че всичко да изглежда на мястото си.

Нарисуваните спираловидни линии по тапета сякаш те издърпват в ново пространство. Създават усещане за дълбочина  и по този начин спалнята вече не натрапва малкия си обем.  

За да направят прехода между отделните помещения и елементи плавен и преливащ те са използвали артистичните си заложби, като са рисували въру част от тапетите в хола и спалнята.

Много интересен и жив е иконописът в детската стая, който Стефи прави по време на магистратурата си  в Художествена академия – София. Тогава стаята е била нейна, а  сега тук е царството на мъничкия Спас.

Основната концепция, която са спазвали при създаването на този дом е да ползват меки, топли тонове както при цвета на стените, така и при мебелировката за да създадат семпъл, ненатрапчив фон, а пъстротата и акцентите да вкарат с декоративните елементи – флоралните тапети в хола, картините в спалнята, уникалната ваза и огледало изработени от домакинята ни по специална технология чрез слепване на пластове хартия, многоброините животинки и цветя окачени в детската стая, внасящи цветни емоции и радост.

Стената срещу живопистта е откровенно детка. На нея са герои от приказки, усмихнатите животинки, весели те цветчета,окачени с корда по гипсовия корниз, танцуващи при всеки полъх и внасящи усещане за присъствие, радост и топлина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име