КОГАТО ЗАСЕЕМ 63 ЦВЕТЯ (таблица на засяване и цъфтеж)

0
28175

 Цветята са душата на всяка градина и когато те започнат да цъфтят сякаш всички останали растения в градината се прекланят пред пищността на техните цветове и със своята зеленина само засилват въздействието им.

За да отгледаме цветята обаче ние трябва да знаем как и кога да ги засадим. Ако ги засадим в неподходящо време е много възможно да не получим добри резултати.

При засяването на цветя има два основни варианта. Първият вариант е да ги засадим директно на мястото, което сме предвидили за тях. Това е подходящо при видове с едри семена и бързи темпове на развитие.

Палитрата на едногодишните цветя е извънредно пъстра, понякога дори съществува голямо разнообразие на багри в рамките на един единствен вид.

Сеитбата се извършва на пролет веднага след като отминат опасностите от измръзване. Втората възможност е засяване на разсад на защитено от студовете място, така при отминаване на опасностите от студове в градината се засаждат растения, които вече са започнали да цъфтят или скоро ще започнат.

Засяването на разсад става от ранна пролет до есента в зависимост от конкретния вид. Това е основният начин за отглеждане на повечето цветя.

Цветята са сърцето на всяка градина. Повечето видове се размножават само чрез семена.

Летните едногодишни цветя обикновено се засяват от януари да март в оранжерии или в полиетиленови тунели през март. При ранни срокове на сеитби обикновено разсадът се пикира. Цветните видове най-често се пикират в саксийки само при озеленяване на големи площи се прибягва до пикиране на лехи, което е по-лесно и евтино.

Субстратът за отглеждане на разсада маже да бъде различен по състав, но задължително трябва да бъде лек и хранителен, което е важна предпоставка за доброто развитие на растенията. Задължително е субстратът да бъде чист от болести и неприятели, което е особено важно за успешното производство на разсад. Най често се използват смеси на торф и перлит в различни съотношения, които са обогатени с нужните хранителни вещества.

Директната сеитба е по-лесна и евтина. Тя е подходяща и широко използвана за много видове. При най-студоустойчивите видове в по-топлите райони започва през март и продължава до есента при видовете, които зимуват на открито.

Макар че най-трудни и скъпи за отглеждане са едногодишните цветя, едва ли някой би си представил градина без тях.

Най-опасната болест по разсадите е сеченето. То се проявява, когато растенията се отглеждат на топло и засенчено място, което предизвиква изтегляне и изнежване на растенията, а това ги прави податливи. От неприятелите има цяла група, които са много опасни: поповото прасе, оранжерийните неприятели като белокрилка, листни въшки и някои акари.

Схеми. Най-често  при засяване на разсад семената се сеят разпръснато, по-рядко в редчета. При директна сеитба схемата за засяване следва схемата, по която ще се отглеждат растенията, само че в реда се засяват с по-голяма гъстота, така че при пропадане на растения да може да се получи оптимална гъстота.

При засяване на семена от повечето дву- и многогодишни видове трябва да знаете, че те ще цъфнат чак през следващата година.

Избор на семена. Колкото и невероятно да звучи най-добра кълняемост и жизненост на получените растения показват правилно събраните семена от градината. За това е препоръчително сами да си събираме семена от сортовете популации.

При хибридните сортове обикновено се наблюдава разпадане и тогава се налага ежегодно закупуване. При закупуване на семена проверявайте задължително срокът на годност.

Основните качества на семената, които имат най-силно значение в практиката са кълняемостта и кълняемата енергия. Кълняемостта изразява в процент семената, които биха изникнали при благоприятни условия, а кълняемата енергия – дружността на поникване.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име