Класическите дървени каруци не са на изчезване. Романтиката на това примитивно превозно средство отдавна се е пренесла в добре подържаните градини. Тук каруцата се явява не само един интересен аксесоар, но и една възможност за раздвижване на цветята в пространството. Много рядко можете да видите дървена каруца без цветя по нея.

Предлаганите съвременни реплики на каруци обикновено са така направени, че да служат като големи саксии, които се пълнят с почва и в тях се засаждат цветя, но у нас това рядко се прави. За сметка на това много често каруците се използват за „натоварване” на различни саксии, които ги украсяват и се возят през цялото лято на тях.

Каруците са модерен градински аксесоар, не само у нас, те могат да се видят в  много градини и в чужбина. Ново направени дървени каруци специално за украса на градините могат да бъдат намерени в много градински центрове.  Има възможност за използване и на истинска стара каруца ако имате такава в наследство или можете да я купите от някъде.

Истинските каруци обикновено са твърде големи за среден по размер двор и от декоративен елемент може да се превърне в основен препъни камък в двора. Специално направените декоративни каруци са с по-малки размери, обикновено те са малко по-ниски, така че цветята в тях се експонират по-добре. Обикновено декоративната им украса е по-красива и като цяло те стоят доста по-добре в градинска среда.

При озеленяването на каруците трябва да съобразим няколко важни условия. На първо място растенията засадени в този своеобразен съд с почва или в саксиите поставени на каруцата ще се развиват при значително по-неблагоприятни условия в сравнение с цветята в градината, затова трябва да подберем по-устойчиви видове. Поради близките условия в каруцата и на балкона всички балконски цветя и растения са подходящи.

Важно е да съобразим разположението на каруцата, така че тя да бъде поливана от напоителната система или да бъде в близост до източник на вода, за да можем лесно да осигурим изискванията към врага на отглежданите в нея растения.

Каруците са много ефектни поради разнообразието в размерите и цялостните пропорции, оцветяването и начина на озеленяване. Те могат да бъдат използвани успешно в почти всяка градина, а постигнатият с тях ефект да е повече от добър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име