Каменна роза, зайче зелче, тлъстига–и с такива имена се нарича, широко разпространеният в природата и градините семпервивум (Sempervivum). За него не са страшни зимните студове, жаркото лятно слънце и липсата на влага. Не се напада от болести и вредители.

Интересно е вегетативното размножаване на това растение. В пазвите на листата се образуват малки детки, съединени с майчиното растение чрез тънки стъбълца. Потомците се хранят от майката, докато розетките не опрат в почвата и започнат да се укореняват. В зависимост от възрастта на майката, “детките” се колебаят от 3 до 10 броя.

Цъфтежът на семпервивумът започва от втората половина на пролетта и продължава седмица–две. В зависимост от вида, окраската варира в нюанси на розово, червено, пурпурно и жълто. Растението предпочита откритите, отцедливи, песъчливи места. Ако почвата съдържа много хранителни вещества, то розетките ще станат по-едри, но за сметка на избледняването на окраската на цветовете.

Да се разсаждат през 10-15 см, а малките детки – на 3-5 см. За няколко месеца розетките се закрепват стабилно и безпроблемно на новото място.

Изкорубеният дънер е топ-решение за екстериорна визия на композицията.

Семпервивумът е студоустойчив и не се бои от снеговете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име