Това цвете у нас е популярно с името Богородичка, но сред селекционерите и в магазините ще го намерите като Калистефус.  Историята му  е започнала далеч на изток, в Китай, от едно лилаво маргаритоподобно цвете с жълт център, което е било пренесено в Европа и превърнато в красиво градинско растение, което очарова с многообразните си по форма и багра цветове. Днес можете да видите прекрасните му багри и в нашите дворове, където цветето дръзко разкрива красотата си в залеза на лятото в очакване на настъпващата есен.

Поради произхода си, калистефусът е известен още и с името ‘китайска астра’. Както подсказва името му, цветето спада към групата на астрите и е член на голямото семейство Сложноцветни (Asteraceae). Първоначално цветето е било отглеждано само в градините, но след появата на първите сортове (‘Queen of the market’ и ‘Comet’) отличаващи се с дълги стъбла и едри цветове, започва да се цени и като растение за рязан цвят и букетни аранжировки. Днес вече има толкова много сортове и разновидности, че е трудно това голямо разнообразие от багри и форми да бъде систематизирано. Най-често сортовете биват класифицирани според формата на съцветията. Всяко съцветие по принцип се състои от два типа цветове: тръбести и езичести. Според формата на съцветията се оформят три групи:

Освен това сортовете могат да бъдат разделени и според височината на растенията на високи, средни и джуджета.

Баграта на калистефусите обхваща широка палитра – лилаво, синьо, червено, жълто, розово, цикламено и т.н. Когато са засадени в пъстри групи, градината сияе в различни багри, сякаш е докосната от дъгата.

Китайските астри имат много приложения. Те са чудесни за аранжирането на букети, чиято трайност от десетина дни направо ще ви изненада и е високо ценена от цветарите. По-ниските представители са подходящи за балконските сандъчета, а сортовете –джуджета са идеални за отглеждане в саксия. С тези китайски астри можете да оживите верандата и балкона в края на лятото. Джуджетата изглеждат много ефектно когато са засадени в плитки саксии или кашпи. Добре е да знаете, че китайските астри не се смесват добре с други цветя, затова най-добре да ги засаждате самостоятелно.

Средните и високите сортове са идеални за цветния бордюр или лехите в двора.

Размножаване: калистефусът се нуждае от добре дренирана и богата на хранителни вещества почва, както и от слънце. Тези цветя се размножават чрез семена – засейте ги в плитки сандъчета. Почвата трябва да е рохкава, най-добре е да използвате готовите смески, които можете да намерите в градинските центрове. Напълнете сандъчетата до половина или 2/3 с почвената смес, полейте добре и допълнете с пръстта, която е леко влажна. Засейте семената в редове на разстояние около 5 см. и покрийте с тънък слой пясък. Притиснете отгоре леко с ръка. Мократа почва отдолу ще достави необходимата влага за покълването на семената, така че не е необходимо да поливате сандъчетата чак до появата на младите растения. След появата на първите няколко листа идва време да пресадите растенията в  кашпи или в градината на разстояние около 25-40 см.

Грижа: не преполивайте цветята, но и не ги оставяйте да изсъхнат. Калистефусите са чувствителни на болести и вредители, затова не ги засаждайте на едно и също място всяка година. Отстранявайте редовно увяхналите цветове и пожълтелите листа. Ако цветята бъдат сериозно засегнати от болест, унищожете растенията и преустановете отглеждането калистефус за няколко години.

Може би калистефусът ви изглежда претенциозно растение, но след като видите прекрасните му цветове, ще се уверите, че положените усилия са си стрували.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име