Дворът е част от пространството на нашия дом и с изключение на редките случаи, когато той е достатъчно голям, се налага да търсим начини за рационално използване на неговата площ. Тъй като декоративната градина е най-представителна и в същото време създава отлична атмосфера за почивка и прекарване на свободното време, обикновено на нея се пада по-голямата част и дори целия двор.

Когато целият двор е решен като декоративна градина трябва да оставим достатъчно свободни площи, на които могат да се извършват някой специфични дейности. По този начин ще съчетаем красотата на декоративната градина с достатъчно голяма функционалност.

Освен представителност и възможности за отдих, дворът изпълнява и редица други функции, за които трябва да се помисли, така че заетите от тях кътове да не изглеждат гротескно спрямо заобикалящата ги обстановка. Двете най-важни допълнителни функции, които двора трябва да изпълнява, наред с украсната са: сервизна (за складиране на различни материали, за сушене на дрехи, паркиране на автомобил, за извършване на различни практически дейности на открито и др.) и за отглеждане на плодове, зеленчуци и разсади. Тъй като във всеки двор потребностите са различни е трудно да се даде точна рецепта как той да бъде организиран.

Откритите паркинги в двора са сервизна площ, но те рядко се обособяват, поради сравнително лесното им вписване в градинската среда.

Например, ако се отоплявате с твърдо гориво, складирано в двора, е желателно то да бъде обособено от декоративната градина или много умело съчетано с нея, докато простирането на пране може да става и директно в нея. Обособяването на отделни площи за всяка конкретна дейност в двора е невъзможно, затова най-често се предвижда само стопански сектор, когато някой от семейството се нуждае от повече открито пространство за своята дейност може да бъде отделен сервизен сектор.

Интересно решение за интегриране на площи с ягоди в декоративната част на градината. подобни решения са много ефектни и естетични, което позволява широкото им прилагане в зависимост от даденостите на терена и собствените ни идеи.

В големите градини е възможно да се обособят сервизен и стопански сектор, но това може да се види изключително рядко у нас. Освен обособяване при разпределението на двора често се мисли и за успешно интегриране на различните дейности в една площ. Макар че интегрираният подход изглежда доста по-лесен, в действителност не е така, защото в този случай трябва да решим целия двор достатъчно ефектно, независимо за какво използваме отделните площи и каква растителност отглеждаме в тях.

При разграничаване на различните площи в двора трябва да се помисли и за това как това да стане по възможно най-ефективният и същевременно естетичен начин. Обикновено по-голямата част от площта се използва като декоративна градина, докато относително малък участък се отделя като стопански или сервизен сектор.

Прекрасен пример за визуално отделена част от двора, която в действителност е напълно открита и достъпна от останалата част на двора. Такива решения са много подходящи за малки зеленчукови лехи, в които освен производителност се търси и естетика. Освен това в много дворове в провинцията в миналото е реализирано едро зеленчуко производство, така че в тях има останали стари оранжерии, парници и други подобни съоръжения. В този случай е желателно стопанският или сервизният сектор да бъде ситуиран именно в тях, паради практическата невъзможност те да се използват пълноценно като част от декоративната градина.

У нас овощните растения обикновено не се отделят в отделни площи. Най-често всички или повечето дървесни растения в двора са овощни. Обикновено на тях не се прилагат интензивни формировки, придаващи им изкуствен вид.

Най-често в градината се обособява стопански сектор за отглеждане на някой основни зеленчуци и подправки и по-ограничено за засаждане на овощни дръвчета. Размерите на стопанският сектор обикновено не са големи, затова културите, които ще се отглеждат в него трябва да бъдат добре обмислени, така че да можем сами да произвеждаме най-скъпите, най-трудните за намиране и разбира се най-обичаните зеленчуци и подправки.

Комбинираното отглеждане на декоративни растения и зеленчуци е възможно и често доста ефектно, но в този случай се отстъпва от типичната агротехника за сметка на по-раздвижени и атрактивни схеми на засаждане, както и на смесените култури.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име