Произхожда от Средиземноморието. Представлява вечнозелен храст, висок 3-5 м, с многобройни разклонени стъбла с отровен млечен сок; тъмносива, гладка кора. Цъфти през лятото в розови, червени, бели и жълти цветове. Чашката и венчето му са с 4-5 листчета. Вирее на слънчеви и проветриви места. Полива се често и обилно с хладка вода и се подхранва с тор за цъфтящи растения.

За лечебна цел се използват листата на зокума. Благодарение на съдържащите се в него гликозиди зокумът засилва сърдечните съкращения, подобрява положението при тахиаритмия при пациенти, непонасящи дигиталисова терапия. Цветето билка увеличава диурезата, премахва отоците. Има кардиотонично действие. В народната медицина зокумът се е употребявал при сърдечна недостатъчност. Днес за тази цел почти не се използва. Прилага се външно при различни кожни заболявания (херпес и др.), грипа и полиомиелит.

Начин на приложение: 1 ч.л. се залива с 500 мл вода, престоява 1 час и се пие по 1 ракиена чашка преди ядене 3 пъти дневно.

Внимание! Растението е с висока токсичност се използва много рядко, само под лекарски контрол. Да не се отглежда в детски градини и училища!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име