В заглавието няма и грам преувеличение, защото местните хора са кръстници на този дом. Собственикът му го купува доста занемарен и започва ремонт. Даже ремонт не е съвсем точната дума – тук всичко е направено почти наново, макар и старият строеж да е бил твърде солиден за времето си. Има невероятен като здравина и автентичност плевник – там ще има скоро маса за тенис, дъска за дартс, може би още някои неща за забавление. Самият двор е доста удачно планиран – геранът е отдавнашен, но потегнат както трябва, а навесът-беседка от истинския вход за къщата е много приятен, от дърво, достатъчно просторен.

Шадраванът е направен, представете си, от фибростъкло. Излят е в интересна, “природна” форма, има и място да приседнеш, осветлението е семпло, но много добре вписващо се в пейзажа. Накрая няколко думи за боята. Поръчана е по мостра, направена в Световрачене. Пътувал по бизнес и след месец видял къщата боядисана, но в това “сигнално жълто”, което е доста по-различно от мострата. Гледал, мислил и изведнъж решил, че това ще е отличителният знак на тази къща. И оставил този цвят, който никой, минаващ по плевенския път, просто не може да пропусне.

Къщата е почти на сто години, а сега “иновирана“ грабва погледа, като да е току що построена. Основите са стабилни, стълбището, ако по-романтично се изразим, помни десетилетия тупуркане на крака, а не е “мръднало”. Новото е санитарният възел – еднакъв и на двата етажа – удобен, съвременно подреден. В стаите се е включила съвсем градска визия – с окачените тавани, кръговете по тях, които тушират директното осветление и дават особен уют. Отоплението е решено с камина с водна риза.

Оригинално е и леглото от ковано желязо, а столът до малкото прозорче в коридора на втория етаж е любопитно хрумване.

Нашият изключително любезен домакин има и интересна теория за дворовете. Понеже някога майка му отглеждала много зеленчуци, когато настоявала да се  прибере, първата му мисъл била, че го вика да работи. И си било вярно. Сега той иска синовете му – единият е в САЩ, където преподава макроикономика, и другият, който му е помощник във фирмите, да идват тук за релакс и сбирки с роднини и приятели. Казано иначе – за пълна почивка. А Петревене и тази златна къща предразполагат към това.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име