През сивите зимни месеци са останали твърде малко радости за погледа на всеки, който е свикнал да се радва на градината и кипящият живот в нея. В този момент домашните цветя са като малък зелен оазис, в който погледът ни често намира утеха от гледката на заспалата природа. Въпреки че цветята, които отглеждаме в къщи са на топло и запазват листата си през зимата, повечето от тях също спят и наличието на достатъчно дълъг период на покой е жизнено важен за доброто им състояние през следващата година.

Други видове продължават интензивно да нарастват, като ни радват с всяко ново листо, разклонение и дори цветове. Трети силно обидени, че сме ги лишили от яркото слънце на южния прозорец или на балкона изхвърлят зелената си премяна, която преди това е придобила жълт цвят и остават почти толкова безучастни към нашето желание за зеленина и живот, колкото и растенията в градината. Често градинарите и цветарите се отчайват пред това разнообразие от характери и индивидуалности и третират всички растения по приблизително един и същи начин, като залагат на принципа на естествения подбор, с цел той да покаже кои от отглежданите цветя са подходящи за тях. Това дава безотказни резултати, но истината е, че по този начин няма да можете никога да притежавате по-голямо разнообразие от саксийни видове.

Въпреки, че всеки вид е напълно индивидуален в своят начин на развитие и изискванията си, повечето от тях по един или друг начин си приличат, което позволява да ги обединим в групи. Това може да стене в зависимост от изискванията към различни фактори: светлина, влага, въздушна влажност, топлина и др. В практиката се е наложило групирането  въз основа на изискванията към топлината. Обяснява се с факта, че почти всички други условия могат да се осигурят индивидуално за всяко растение, което позволява в едно помещение да се отглеждат такива с различни изисквания спрямо тях. Най-често растенията се делят на три основни групи:

Зимуващи на хладно

Камелия

Тези растения имат субтропичен произход, но понасят температури дори под нулата. Те подобно на родните растения през зимата са в покой и не нарастват, но за разлика от тях не губят листата си. Тази група е доста голяма и условно може да се раздели на две подгрупи:

Бръшлян

първите са тези, които издържат понижения под 0 0С като: вашингтония, финикова палма, агаве, ешеверия, фуксия, цитруси, фикус еластика, цикас, араукариа, калистемон, бръшлян, фатсия, камелия, аукуба, дафинов лист и др.

Корделине

Тези видове не само могат, но е задължително да зимуват в хладно помещение или неотопляема зимна градина, защото само така ще се гарантира нужният им покой.

Втората условна подгрупа включва видове, които също се нуждаят от хладно място през зимата, но не понасят температури под 0 0С.

Опунция

Типични представители са коледният кактус, питоспорум, повечето видове опунция, пасифлора, всички видове мушката, хамеропс, османтус, офиопогон, нертера, мирта, олеандър, стаен жасмин, евкалипт, корделине, дюшенея, бугенвилия, арундинария и много други. Растенията от тази подгрупа също зимуват на хладно, но понижаването на температурите под +5 0 0С е нежелателно.

Обичка

Всички видове, които се отнасят към групата на зимуващите на хладно, са много подходящи за отглеждане в еднофамилните къщи, където е малко по-хладно, както и в помещения, които не се отопляват. Те са и единствената възможност за вилата и за жилищата, които се посещават периодично. Всички видове от тази група се нуждаят от пестеливо поливане през зимният период, защото излишъкът на влага намалява устойчивостта им на ниски температури.

Зимуващи на умерено топло

В тази група влизат всички видове, които се нуждаят от зимни температури в границите между +10 и 18 0С, това е и основната част от видовете използвани за вътрешно озеленяване.

Циклама

При тази група също може да се направи условно разделяне на подгрупи, но на друг принцип. Част от видовете са в растеж през зимата, а други са в покой. Видовете, които са в растеж се нуждаят от поливане и периодично подхранване, докато тези, които са в покой се поливат рядко.

Към подгрупата на видовете, които нарастват през зимата принадлежат едни от най-атрактивните зимни цветя като:

Хоста

цикламата, цинерарията и хризантемите отглеждани в саксии, абутилон, аламанда, азалия, бегонии, белопероне, сенполия, бромелии, рипсалис, коралово дръвче, хлорофитум, почти всички видове орхидеи и др.

В групата на растенията, които са в покой можем да посочим: шефлера, хоя, китайска роза, пеперомия, плумерия, сансивиера, сингониум и др.

Бегония

Видовете от групата изискващи умерено топло през зимата са добър избор за неотопляемо помещение в апартамент и помещения на къщи, където се подържа леко хладно, но не и студено.

Тези видове могат да зимуват и в топло помещение, но това не е типично за тях и при всички случаи ще страдат.

Кротон

Зимуващи на топло

В тази група влизат цветята, които трябва да зимуват при температура над 18 0С. Повечето видове издържат добре до 15 0С, а някои дори и до 10 0С, но това не бива да се допуска, защото растенията бързо губят декоративните си качества и умират.

Мандевила

По обясними причини тук влизат най-малко видове и те могат да се видят рядко само при някои много запалени любители.   В тази група влизат: банан, аглонема, трилистник, аламанда, мимоза, меденила, иксора, якаранда, глоксиния, гардения, дизикотека, мандевила, дифенбахия, кротон, бертолония и др.

Дифенбахия

През зимата тези растения ще се чувстват най-добре в жилище с централно отопление. Отглеждането им на място, където не може да се подържа редовно нужната температура ще е свързано с  разочарования.

Аглонема

 

Някои видове сравнително добре могат да презимуват при по-широк диапазон от температурни условия. От този тип са най-популярните саксийни растения като: фикусите, традесканциите, хлорофитума и др. Това им качество дава доста добро обяснение за техният огромен успех.

Гардения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име