Всеки остъклен балкон може да се приема за своеобразна зимна градината и това не е преувеличено. Климатът на повечето места у нас е такъв, че температурите на остъклените балкони рядко падат под -5 0С (условия поносими за цитрусовите култури и повечето субтропични палми), а в случаите когато те граничат с отопляеми помещения и изолацията между тях не е особено добра, условията могат да бъдат още по-добри.  Освен това, на остъклените балкони лесното подържана среда с повишена въздушна влажност, която от своя страна е отговорна за по-доброто развитие на цветята, по-бавното изсъхване на субстрата и не на последно място за по-малкото грижи необходими за поливки и пулверизиране.  При тези условия остъкленият балкон се превръща в един жизнен зелен кът през цялата зима.

Като много подходящи за зимно отглеждане на балкона можем да посочим следните видове:

Саксийни листно декоративни – араукария, аспарагус, аукуба, вашингтония, корделине южно,фикус пумила, нефролепис (декоративна папрат), финикови палми, слонска юка, хамеропс, цикас (издържа без поврди краткотрайни застудявания до – 8 ; -9 0С, но при екстремно ниски температури навън го приберете до преминаването им) и др. тези цветя са едни от най-жизнените и бързо растящи.  С тяхна помощ можете да предадете на своят балкон истинска визия на зимна градина. Освен листно декоративните и много цъфтящи саксийни видове са подходящи за отглеждане на балкона: Азалия, камелия, сенецио, циклама, кланхое и др., тези видове цъфтят през есенно зимният сезон, с което придават особено силен ефект на остъклените балкони. На балкона могат да се отглеждат и някой цъфтящи извън есенно зимният период саксийни видове като: бугенвилия, обичка, лантана, олеандър, пасифлора, плумбаго и др., тай като те се чувстват много по-добре на балкона, започван развитието си сравнително рано и цъфтежът им изпреварва този на прибраните през зимата вкъщи. Мушкатата също могат да се отглеждат през зимата на остъкленият балкон, но те не са толкова устойчиви и при значително застудяване трябва да се прибират в по-топлите части от дома, докато опасността за тях премине.

От  градинските и балконските цветя също много видове могат да бъдат отглеждани на остъкленият балкон през зимата, като едни от най-ефектните листно декоративни видове можем да посочим: хостата, декоративният ревен, цинерарията, сантолината, резин и аспидистра; а сред подходящите цъфтящи видове можем да споменем:Алисум, анемоне, кученце, кандилка, паричка, зелче (бергения), декоративно зеле, невен, шибой, космос, делфиниум, дамско сърце, ешолция, газания, кукуряк, перуники, бяла маргаритка, декоративен грах, лилиум, лупинус, незабравка, оксалис, флокс, латинка, вербена, теменужка и др. Много подходяща за отглеждане през зимата на остъклените балкони е петунията, макар репутацията на този вид да е на едногодишно чувствително на студ растение  тя е способна да оцелее до следващата година, когато ще разгърне още по-силно декоративният си ефект. За целта можете леко да подрежете старите растения от балкона или градината и да ги приберете на остъкленият балкон, където до началото на януари те ще образуват нова по-гъста и плътна листна маса (поради по-ниските температури и висока влажност) и многобройни пъпки за цъфтеж, някой от които могат да цъфнат още през есента. През зимата при много студено време растенията могат да бъдат леко попарени, но те бързо се възстановяват, като през пролетта ще изпълнят балкона с цветове и очарователен аромат.  На остъкленият балкон могат да се отглеждат и почти всички декоративни дървета и храсти.

За да зимуват добре всички растения на остъкленият балкон трябва да бъдат подхранвани и поливани редовно до началото на декември, особено ако температурите на балкона са достатъчно високи, за да осигурят добър растеж. След началото на декември и увеличаването на опасността от силни застудявания, които да свалят температурите на балкона под + 5 – 6 0С, започваме да  поливаме пестеливо и дори при опасност от силни студове да засушаваме растенията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име