ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ТРАПЕЗАТА И ЦВЕТЯ ЗА ДУШАТА

0
2910

Смесването на зеленчуци, плодове и цветя е отдавна възприет принцип на любителското градинарство в Европа. Началото му е поставено с отглеждане на зеле сред рози. Още през Средновековието в манастирските градини са отглеждали заедно цветя, билки и зеленчуци. Има много причини хората да използват зеленчуците и за озеленяване около дома им. Не винаги има достатъчно място за създаване на самостоятелна зеленчукова градина. В същото време никъде не е казано, че зеленчуците трябва да служат само за храна.

  • Ако патладжаните не е трябвало да бъдат използвани като декорация в градината, преди да бъдат превърнати в мусака, защо тогава природата им е дала премяна от морав сатен?
  • Ако червените чушки не е трябвало да бъдат забелязани, преди да бъдат нарязани или изпечени, защо те светят като огнени пламъчета в градината?
  • Ако не е трябвало да се възхищаваме на артишока преди да го опитаме, защо неговите съцветия приличат на изящно изваяни каменни статуи?

Отговорът е ясен… много от зеленчуците са прекрасни през лятото. Насладата от тяхното съществуване в градината се засилва и от факта, че те са също толкова прекрасни и на трапезата.

 

Смесването на цветята и зеленчуците не е трудно, но трябва да се уверите, че различните видове имат еднакви изисквания към водата, светлината и храната.

Флоралните дизайнери не разделят цветята от зеленчуците. Например, те смесват патладжани или едроплодни пипери и артишок, или слънчоглед с далия и циния.

Ниско растящите зеленчукови видове могат да се използват за да очертават границите на цветните лехи или пътеките в градината. Много ефектно в цветните лехи стоят сибирски лук, ягоди и салати.

Подправките могат да бъдат почти навсякъде. Те растат лесно и имат обилен цъфтеж, а някои като риган и мащерка привличат и пеперуди. Босилекът, магданоза и кантариона допълнително могат да бъдат поставени в подходящи декоративни съдове или контейнери.

За високо растящите зеленчуци е необходимо да се направят вертикални опори. Обикновено това са дървени или метални решетки, които се поставят във задната част на лехата и служат за опора на увивния фасул, доматите, краставиците, зеления грах, тиквите.

Жив плет от зеленчуци? Защо не. За целта много подходящи са многогодишните аспержи или сладка царевица, която има по-продължителен период на развитие. Като допълнение могат да се поставят храстовидни боровинки или ниски дървета и храсти. Много подходящи за различни комбинации за и лютите сортове пипер, които имат атрактивни плодове и образуват ниски храстовидни растения.

Основния зеленчуков вид може да се постави в центъра на бъдещата композиция, като акцент и около него да се допълва с различни цветни видове и билки. Пред зеленчуковите лехи може да се засади един ред невен, а зад тях един ред космос.

Много подходящо е в лехите с домати да се засаждат далии. Далиите се съчетава отлично и с патладжани и тикви.

 

Царевицата има много добра съвместимост с кана индика. За да се подсили декоративният ефект на преден план могат да се постави едни ред от цинии.

Големите сребристи листа на артишока изглежда прекрасно на фона на други сиви листа, като тези на белия пелин или лавандулата.

Като оставим красотата на страна има  и други причини да се отглеждат зеленчуци и цветя заедно. Отглеждането на цветя в зеленчуковите лехи насърчава развитието на полезните насекоми и в същото време отблъсква част от вредните.

Растенията могат да се защитават и едни други, така че употребата на препарати да бъде сведена до минимум.

Конопът, например, отблъсква граховата листна въшка, цвекловите бълхи, личинките на майски бръмбар и други вредни насекоми. Конопът се засява покрай лехите с цвекло или се добавя при засяване на грах.

Латинката предотвратява развиването на причинителите на фузариоза при астрите.

Невенът, посаден сред различни култури, защитава от фузариоза.

Домати, засадени между храстите на цариградско грозде, защитават от листни оси и скакалци.

Песекиня, разположена до доматите, защитава от зимни градински и ливадни нощенки и други вредители; засадена до къщата – намалява  в нея количество на мухите.

Една редица чесън, засадена през два реда гладиоли, защитава цветята от фузариоза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име