ИЗБОР НА МАТЕРИАЛИТЕ

Конструкцията на трейяжа е семпла, с изчистени линии и осигурява добра опора за виещи се храсти и лиани. На снимката е показано много модерното на последък киви, но освен него може да обгърнете конструкцията и с глициния, клематиси, рози, лоза, дива лоза…

Изработва се от летви и профилиран дървен материал, третирани фабрично за устойчивост на постоянна влага.

В случая трейяжът се адаптира към съществуващ входен отвор в градината, като към стойките на портала се добавят две нови и между тях се оформя къс проход с арка. Отгоре и по двете страни на конструкцията  се подреждат напречно ребра от летви.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

– 2 стойки от профилиран дървен материал 2800х75х75мм /дължината се предвижда с резерва/;

– 2 дъски за арки по 160х45х160мм /изрязват се по шаблон/;

– 7 ребра върху арките – летви по 19х45х1000мм;

– 16 ребра по страните на трейяжа – летви по 19х45х750мм;

– винтове за дърво 4х50мм и 6х100мм;

– водоустойчив лак или лазурна боя.

ИНСТРУМЕНТИ И ПОСОБИЯ – прободен трион, шлайфмашина, ръчен трион, бормашина, нивелир, стеги, гумен чук и свредел.

ОЧЕРТАВАНЕ И ИЗРЯЗВАНЕ НА АРКИТЕ

  1. Извивките се очертават върху дъска, по картонен шаблон с форма и размери на половин арка: първо се начертава едната й страна, после шаблонът се обръща огледално и формата на арката се завършва.
  2. Арката се изрязва с прободен трион. Острието на ножа винаги трябва да върви от външната страна на очертания контур, за да се държи сметка за дебелината на среза. Рязането се извършва върху хоризонтална повърхност – на стойки или работна маса.

 

3. Изрязаната арка се използва като шаблон за втора такава.

Работи се по описания начин.

4. Срезовете се изглаждат с шлайфмашина с лента.

ПОСТАВЯНЕ НА СТОЙКИ ЗА ТРЕЙЯЖА

5.Рамката на съществуващия портал се демонтира. Стойките се запазват, ако са в добро състояние.                    6.Местата на новите стойки се определят с помощта на правоъгълно парче шперплат с дължината на тунела и на терена се забиват колчета.

7. Със свредел се правят дупки по 60см дълбоки.                                    8. Върху долните краища на стойките се очертават репери, до които ще се забият в земята. Намазват се с асфалтов протекционен препарат срещу влагата.        9. Монтираните две стойки се свръзват със съществуващите, временно, с помощта на закрепени със стеги летви. Хоризонталността на тези летви се определя с нивелир, след което те се завинтват.

10. Вертикалността на структурата се контролира постоянно. Стойките се блокират окончателно в дупките, като в основите им се поставят камъни и пръстта се утъпква.        11. За да бъдат успоредни помежду си, новите две стойки се свързват временно в горния и долния край с летви, закрепени със стеги.

МОНТАЖ НА АРКИТЕ

12 и 13. Върху горните краища на стойките се отбелязват линиите, по които да се отрежат, за да се поставят арките. Срезовете трябва да са перпендикулярни към стойките. За целта се използва линия и нивелир. Дървото се отрязва с ръчен трион.                                                                                                                      14. В края на всяка стойка, в мястото на сглобяване с арката, се пробива отвор със свредло с диаметър 6 милиметра.

15. Арката се закрепва към две стойки първо със стеги. След това се фиксира с винтове 6х100мм или с болтове /с квадратни стъбла/ 6х130мм плюс шайби и гайки. Сглобката остава видима.                                                                                         16. Втората арка се монтира по същия начин. Арките се поставят от външните страни на прохода, който оформят стойките.

ПОСТАВЯНЕ НА РЕБРАТА

17. В местата на сглобяване, в ребрата от летви се издълбават гнезда на половин дебелина, с които да се вклиняват в арките. Как се отварят гнездата? Първо се правят два среза с трион, колкото е дебелината на арката /75мм/ и след това с широко длето /30мм/ се издълбава дървото.                                                                                                    18. След като ребрата се подредят симетрично, напречно върху двете арки, най-напред се забиват на място с чук и после се завинтват /винтове 4х50мм/ през половината дебелина на дървото.                                                                             19. По същия начин се подреждат и ребрата по двете страни /отвесни стени/ на трейяжа и фиксират с винтове 4х50мм. Хоризонталното им положение се определя с нивелир.

ФИНАЛНА ОБРАБОТКА – С ВОДОУСТОЙЧИВ ЛАК ИЛИ ЛАЗУРНА БОЯ?

Третираната в автоклав дървесина не се нуждае от допълнителна повърхностна защита, но с течение на времето, под действието на ултравиолетовите лъчи добива сивкав оттенък. За да се избегне този неестетичен нюанс, трейяжът се лакира или минава с лазурна боя двукратно. Но може и да се остави растителността да скрие изцяло дървената конструкция.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име