В разгара на лятото и съпътстващите го жеги, чрез растителността на балкона можете да климатизирате цялото жилище. Това е истински природен климатик. Постига се с наситеност от цветя в сандъчета,  и лиани.  Сред тях дивата лоза е най-ефективна но като агресивна лиана изисква голяма поддръжка, защото не просто покрива, а направо похлупва, загрозява и затъмнява жилището.  Нужно е тези щори да са  есететични и пропускащи светлина.

Едно интересно решение са щорите от увивни растения. Освен красиви, ефектни и практични в борбата с летните жеги, те могат да бъдат и ефикасен капан за комарите.

Силно ароматните цветя прогонват неприятните насекоми, които трябва да преминат през решетката от зеленина. Също така щорите могат да бъдат направени и от увивно-растящи зеленчуци като боб, декоративни чушлета, леща и др.

Всичко, което ви е необходимо, за да се сдобиете с красив завършек на балкона, са няколко метра корда или подходящ канап, ниски сандъчета или саксии и семена от подходящи увивни растения.

 

Указания за построяване на конструкцията:

  1. Подредете саксиите или сандъчетата на еднакво разстояние едно от друго по дължината на терасата;
  2. Засадете семената на избраните от вас цветя;
  3. На предварително забодени в пръстта пръчки завържете кордата или канапа;
  4. На тавана на терасата пробийте дупки и сложете кукички за простор;
  5. За кукичките завържете другия край на кордата или канапа, като се стремите да стои добре опънато.

Разстоянието между кордата трябва да се съобрази с цветята, на които се спрете, и с размерите на листната им маса, като универсалното разстояние е около 15 см.

Подборът на растения трябва да се съобрази с изложението на балкона. За слънчевите балкони с източно изложение едно от най-подходящите растения е Pasiflora, а за западните, сенчести балкони – Hoya, позната ни още като Восъче.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име