Весела и Павел Дженеви са родители на две вече пораснали деца с две прекрасни внучета. Дълги години живеят и работят в чужбина. В началото в Лисабон, където Павел – известен наш треньор по хандбал, ръководи националния отбор по хандбал на Португалия, а след години заминават за Африка, в Ангола. Там Павел също е треньор на националния им отбор , а Веси, която е медицинска сестра работи в болница в Луанда. Тя се завръща по-рано и заедно със сина им Павел се заемат с реконструкцията на жилището им.

Апартаментът е от 90к.м. в стара, масивна кооперация, строена през петдесетте години на миналия век е с типичното за това време разположение – дълги коридори с малка кухня , вътрешна баня с отдушник, малък хол с преходна спалня и детска стая с дрешник.

Реконструкцията е започнала с това, че частично са съборени няколко стени, за да се освободят от коридорите и някои ненужни прегради. Терасата към кухнята е приобщена към цялото пространство в което попадаме директно от входната врата, като са обособени три зони – кухненски бокс, кът за хранене и антре. Дрешника и банята са обединени, като се премахва стената между тях  – така се удвоява квадратурата и се вкарва прозорец в банята, а също се обособяват сухо и мокро помещение в нея.

Цветовото решение е в елегантната бежаво-кафява гама. Акцентира се върху мебелите изработени от дърво в къта за хранене и антрето.

Ъглите на стените и на колоната са окантени с дървени профили само по вертикалите, което създада усещане за височина и простор и допринася за единното обединение на помещението.

За кухненското обзавеждане е избран светъл цвят, който не натоварва пространството.

След премахването на портала и обединяването на хола и спалнята се е получила просторната дневна. В комина, разположен в средата на дългата стена е монтирана камина с водна риза, която решава цялостното отопление на жилището.

За подовете е избран гранитогреса с изключение на спалнята, където е предпочетен паркета. Навсякъде са поставили окачени тавани, които  раздвижват пространството с безброините лунички и осветителни тела намалят високите триметрови стени.

Съприкосновението с Африка е повлияло върху цялостната атмосфера на жилището. Цветовете са светли и ефирни, помещенията – големи, слънчеви и просторни. Акцентир али са върху красивите мебели, изработени от дърво и кожа и африканското изкуство, представено от картините, скулптурите и безброините малки,ярки и цветни предмети донесени от там, които за Весела и Павел имат не само естетическа, но и дълбока емоционална стойност.

На символа на Ангола – Мислителят/ Il Pensiero/ е отделено специално място в дневната. Легендата разказва как древния мислител прекарвал дълги часове седнал на океанския бряг, угрижен в мисли как да изхрани и спаси народа си.

Детската стая е преобразувана в спалня и е затворен входа към дрешника. Тук също са предпочетени свети, елегантни цветове. Огледалото, разположено по дължината на големия гардероб оптически удвоява стаята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име