Топло, меко легло от овча вълна за картофите , топлина  за доматите и чушките , топло одеяло за прясно засадените овощни дървета и храстите . Овчата вълна е страхотна тор в биологичната градина. И в развитата Европа все по-масово я ползват за био торене.

Тя  е важна възобновяема суровина , която се използва главно поради добрите си терморегулационни свойства в текстилната промишленост, а също и като изолационен материал. За съжаление през последните години, на световните борси, суровата вълна е загубила голяма част от стойността си. Но овцевъдите и индустриалците намериха нови алтернативни методи за преработка на вълната, като създадоха пелети от овча вълна. Тези пелети се предлагат,  като биологичен бавноразтворим тор.

В конфекциониран вид у нас тор от овча вълна се предлага в тези разфасофки. Ако спазвате инструкциите на кутията, ще постигнете добри резултати.

Торене с овча вълна

Като тор овчата вълната има ефект подобен на ронния талаш. Той действа като бавно отделящ се тор в почвата, тъй като освобождава хранителните си вещества при разлагането си във времето.

Овчата вълна е с високо съдържание на азот – около 10 до 12%. А фосфорът и калийят  са много благоприятни за развитието и растежа на културите.

Друго предимство на овчата вълна като тор е задържането на влага . Вълната успява да абсорбира вода многократно над собственото си тегло. А след това  като гъба, бавно изпуска водата в почвата дори в сухи периоди.

Благодарение на структурата на вълната и бавния процес на разлагане, тя осигурява добро разхлабване и структуриране на почвата.

Кои растения мога да торят с овча вълна?

По принцип с овча вълна можете да торите всички растения . Започнете с стайните и постепенно преминете към зеленчуците. При овошките можете да поставяте по шепа вълна в корените още при засаждането им.

За посев на картофи със сурова овча вълна, например, просто поставете картофите в вълнообразно гнездо с вълната.

За доматите и другите животни с висока ефикасност поставете вълната върху кореновата топка или, като мулч, след засаждане около стъблото на растението.

Непочистената овча вълна като тор също има своето екологично предимството. Частици от  овча тор и други растителни съставки  се прилепят, а понякога, направо срастват с вълната, което й придава допълнителни качества при био торене на растенията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име