Тъй като терасите не са рядкост ви представяме един прекрасен пример, при който освен изобилие от красиви растения впечатление прави и доброто разпределение на пространството.

Представяната тераса има една характерна особеност, тя почти е разделена на две отделни части, които в основни линии могат да се озеленяват и използват самостоятелно.  Обикновено при проектиране и изграждане на тераси стремежът е те да не се разделят на малки части, а да се обособи едно общо пространство, но тук това е пренебрегнато.

И в двете части на терасата са предвидени големи използваеми площи в средната част докато за растителността е предвидена тясна част от периферията. Обзавеждането е сравнително семпло, но същевременно достатъчно удобно, състоящо се от няколко маси и столове. Като по-оптимален вариант би могъл да бъде посочен варианта, при който едната част от терасата е обзаведена с голяма маса и нужният брой столове или няколко по-малки маси, които да поемат желаният брой хора. Другата част може да се оформи като място за отдих и слънчеви бани или друго любимо за семейството занимание.

Озеленяването също заслужава внимание. Тук много сполучливо по външните граници на терасата са изградени допълнителни цветни площи.  Този тип цветарници са често срещани. На терасите те представляват две стени, направени директно върху настилката на терасата, между които се налива почвата нужна за цветята. Задължително на отделни места трябва да се осигурят дренажни отвори, които обикновено представляват тръби, отвеждащи излишната вода в канализацията. Въпреки красивият и сравнително богат ефект на цветята в цветарника пред него са поставени саксии, които накъсват правият му силует и разнообразяват цветната картина с екзотични и пъстри саксийни цветя.

Множество саксии с растения, имащи различни размери са използвани от страната на сградата като създават зелен обем, равен на този в големия цветарник. Използваните растения в цветарника са разнообразни, като са подбрани красиви, но устойчиви видове, както и едногодишни цветя. В саксиите са използвани невзискателни и лесни за отглеждани растения, саксийни растения с малки изисквания към условията на зимуване, както и иглолистни и широколистни храсти, можещи да зимуват на открито.

  1. Малката площадка на терасата.
  2. Голямата площадка от терасата.
  3. Цветарник по периферията на терасата.
  4. Стълби свързващи улицата с терасата.
  5. Саксийни растения.
  6. Столове.
  7. Маса (масички).
  8. Шезлонг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име