Дървеното колело – романтика или носталгия

0
7242

Старите дървени колела отдавна не носят върху себе си шарените каруци и файтони, използвани масово в градовете и стопанството сякаш преди векове. Днес те са предимно декоративни елемент в битовият кът или в градината и ни напомнят за своите славни времена. Асоциацията, която създават е много различна: едни  виждат в тях пътя, който никога не са изминали, други пътищата които вече са извървени, трети просто спомен за едни времена носещи романтично усещане.

Не е трудно да намерите старо колело от каруца, можете да се сдобиете с такова като потърсите на село или като го купите от някой антиквариат. Освен истинско колело можете да се спрете и на съвременна бутафория, каквито се предлагат не рядко в някой градински центрове, магазини за аксесоари и сувенири и др. външната разлика между автентичните и новите колела се забелязва трудно, като често истинските колела са в някаква степен пострадали и износени с времето често те са съхранявани с години при различни условия, като не рядко могат да с видят повреди от дървояди или гниене.

Новите дървени колела обикновено са обработени със състаряващи лакове които им придават характерен кафеникав цвят наподобяващ старо дърво. След като ги купим можем да ги използваме на определеното от нас място в продължение на години, докато се наложи да ги защитим с пребоядисване. Старите колела обаче се нуждаят от доста повече усилия, за да бъдат готови за употреба. Тъй като те не са използвани  в течение на години обикновено са прашни, дори да са били боядисани, боята е изгубила яркостта си, понякога има повреди по самата конструкция. На първо място ние  трябва да поправим евентуалните повреди по-конструкцията, които най-често са липса на спици или на част от периферията.  В двата случая, ако нямаме специални умения и подходящи машини и инструменти е за предпочитане да се обърнем към дърводелец. След като колелото е цяло трябва да го почистим много добре от всичкият прах, който е наслоило през годините и да преценим нуждата от боядисване. Често небоядисаните стари колела изглеждат много по-автентично и е за предпочитане да ги използваме без допълнителна обработка. Някой колела, които са били боядисвани в миналото също могат да се използват направо ако цветовете са запазени. Задължително боядисване се налага след ремонт, когато наред със старите части има и нови, които се открояват твърде силно.  Най- предпочитани за боядисване на битови предмети са тъмните лакове, които могат да предадат по-старинен вид. При колелата от каруца не е рядкост и пъстрото боядисване в различни цветове, което е било характерно в миналото.

Ето няколко от най-често срещаните варианти за използване на старите колела:

  • Като самостоятелен елемент дървените колела могат да се използват, както в градината, така и под навеса, в лятната кухня или в битовият кът. Обикновено чрез тях се стремим да пресъздадем атмосферата в селският двор от преди век. Използвани в различните помещения колелата обикновено се окачват по стените, докато в градината могат да се видят безброй варианти, но те ще изглеждат много особено добре подчертани с малка група ниски цветя или в комбинация с други битове предмети.
  • Не рядко колелата се използват за направата на красиви градински пейки. В този случай две колела (а в някой случаи едно колело и нещо друго) се използват като конструкция, върху която се закрепват дървените елементи оформящи седалката и евентуално облегалката, ако се предвижда такава. Пейките направени от стари дървени колела са красиви и особено подходящи за използване в близост до старинни и възрожденски къщи.
  • Като цветарник дървените колела могат да се използват по различни начини. Обикновено на колелото се осигурява конструкция, която го подържа изправено, а за него се закрепват различен брой поставки за саксии. Друг вариант е разполагането на високо на едно колело, или няколко едно над друго през определено разстояние. Към колелата се прикрепват скоби, за които се закачат да висят саксиите. Има и други интересни варианти за това как да превърнем колелото в оригинален и красив цветарник, но тези са най-разпространените.
  • Като полилей могат да се използват добре запазени или нови дървени колела. Обикновено полилеите се правят от едно колело, захваната чрез 3 – 4 вериги за таван, и различен брой осветителни тела прикрепени на равни разстояния по периферията му. Макар и по-рядко могат да се видят полилеи с повече от едно колело. В този случай се използват различни по размер колела, които се нареждат така, че най-голямото да е отгоре а най малкото отдолу и по-рядко обратно. Всяко колело е захванато чрез вериги, за това което стои над него като най-високо разположеното е захванато за тавана.
  • Като архитектурен елемент – не е изключено да видим стари колела, които са използвани в самата конструкция на помещения, стени или огради. В този случай те се превръщат в перманентен елемент в интериора или екстериора. Оикновено колелата се използват като поддържащи и обозначаващи отвори или ниши в стените елементи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име